Törököt fogtak az autósok a MÁV Biztosítóval

A MÁV Biztosító egykori, a balesetben vétkes ügyfelein vasalhatják be azt a több milliárd forintot, amellyel az egyesület vélhetően adósa marad hitelezőinek. A Generali, az egyesület mintegy négyszáz egykori ügyfelét/tagját perelte be, mert a MÁV nem tud helytállni az okozott károkért - mondta Ilics László.

A Generali ügyvezető igazgatója szerint a MÁV-osok által okozott károkat a biztosító kijavíttatta ügyfelei cascójának terhére, az egyesület kifizetési listáján azonban az ilyen követelések hátrébb szerepelnek, így vélhetően erre már nem jut pénz. (Az augusztusi adatok szerint a MÁV Biztosító vagyona a követelések mintegy felére nyújt csak fedezetet, s az egyesület közel hatmilliárddal marad adós.) A Generali ezért úgy döntött, nem a MÁV-on, hanem a kárt okozó autósokon próbálja meg behajtani a tartozást.

Az ügyvezető szerint a többi érintett hazai biztosító is így tesz majd, és vélhetően az egykori ügyfeleken igyekszik behajtani kinnlevőségét a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) is. A szervezet által kezelt kártalanítási számlához eddig mintegy kétmilliárd forint értékben jelentettek be olyan nemzetközi káreseményt, melyet egykori MÁV-ügyfél okozott külföldön. Ezeket a károkat a Mabisz a számláról kifizeti, ám ezután megkísérli behajtani, s mivel az egyesülettől valószínűleg ugyanúgy nem jut majd pénzéhez, mint a biztosítók, így szintén a balesetet okozó autóstól követeli majd a pénzt. Az ügyvezető szerint az eddig beérkezett igény tovább nő majd, a gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy a nemzetközi károk bejelentése akár két évig is elhúzódhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.