Demján Sándor: További lépések kellenek

Az IMF-hitel lehetősége nagy szerepet játszott abban, hogy elkerültük az államcsődöt, de a kölcsön lehívása nagy hiba lenne - nyilatkozta lapunknak tegnap Zalaegerszegen Demján Sándor, aki nemzeti összefogást és reformokat sürget az ország gazdasági helyzetének stabilizálása érdekében.

Demján Sándor
Demján: Takarékoskodni kell

- Többször beszélt az államcsőd közelgő veszélyéről az elmúlt időszakban. Kell még aggódnunk?

- A közvetlen veszély mára elhárult, de legalábbis minimálisra csökkent. Magyarország elkerülte a csődöt, sikerült megőriznie fizetőképességét. Ebben pedig jelentős szerepe volt a Nemzetközi Valutaalap, az EU és a Világbank által felkínált hitelkeretnek. Ezek biztonságot adnak, hiszen már tudható, hogy van mögöttünk egy erős háttér. Így pedig kivédhető a forint és a tőzsde elleni bármiféle spekuláció. Ezért hálásnak kell lenni az IMF-nek és az EU-nak. De isten mentse meg Magyarországot attól, hogy ezekből a hitelkeretekből felhasználjon! Kölcsönből nem lehet jóléti államot építeni, fenntartani, úgy kell gazdálkodni, hogy ne legyen szükség a rendelkezésre álló hitelek lehívására. Takarékoskodni kell.

- Éppen erre vonatkozóan több intézkedést is javasolt a kormányfő.

- A miniszterelnöknek korlátozott volt a mozgástere, hiszen gyorsan kellett döntéseket meghoznia. De ettől még tény, hogy a javasolt intézkedések nem elegendőek. Sokkal mélyebb és gyökeresebb változásokra van szükség. Attól, hogy a csőd közvetlen veszélye elhárult, még nem örülhetünk. Fenntartom például korábbi álláspontom, ami szerint jó, ha csak százezerrel nő a munkanélküliek száma a válság miatt. Végig kell vinni a reformokat, még akkor is, ha ez fájdalmas következményekkel jár. Meg kellene végre csinálni a közigazgatási, a nyugdíj-, az oktatási és az adóreformot. El kell tüntetni a költségvetési hiányt, véget kell vetni a pazarlásnak. Mindezzel párhuzamosan élénkíteni kell a gazdaságot, hiszen most különösen nagy szüksége van az országnak új beruházásokra. Ezekhez pedig állami kamattámogatásra van szükség, hiszen drága, nyolc-tíz százalékos hitelkamat mellett senki nem fog vállalkozni, befektetni. Ez egyébként már csak azért is fontos, mert ha nincs, aki vállalkozzon, akkor az uniós forrásokat sem lehet majd lehívni, így pedig milliárdokat veszíthetünk. Ha nem oldják meg a lehető leghamarabb a kis- és középvállalkozások finanszírozását, akkor még a most vártnál is nagyobb lehet a gazdasági viszszaesés.

- Sokan elengedhetetlen lépésnek tartják ebben a helyzetben az adócsökkentést és az euró mielőbbi bevezetését.

- Az adócsökkentéssel egyelőre várni kell, fél év múlva kell erre visszatérni. Ami pedig az eurót illeti: nem vagyok eurózónapárti, de tény, most jó lett volna bent lenni az övezetben. Ugyanakkor a reformok nélkül nagy hiba lenne bevezetni az eurót, arra ugyanis még nincs felkészülve az ország.

- A nemzeti csúcson meglehetősen indulatosan beszélt a "politikai marakodásról". Mit tapasztalt, javult azóta a helyzet?

- Nemzeti egységre, összefogásra van szükség, ennek azonban ma sem látom jelét. Konszenzus és reformok helyett csak marakodást látok. Ezért mondom azt, hogy még legalább tizenöt évig, s nem rövidebb ideig lesz Magyarország nagyon nehéz helyzetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.