Fejleszt és leépít a Graboplast

Győri üzemének teljes felújításával megnövelte speciális padlókat gyártó kapacitását a Graboplast, amely másik két üzemében elbocsátásra kényszerül.

A Graboplast-cégcsoport három típusú padlóburkolóval van jelen a nemzetközi és a hazai piacon. A lakossági igényeket kielégítő, négy méter szélességű padlóikat tatabányai üzemükben gyártják. Kecskeméten szalagparkettát készítenek, a speciális padlókat Győrben állítják elő.

A kisalföldi megyeszékhelyen most 2,5 milliárd forintból újították fel a termelést. (A gazdaságfejlesztési alapból 240 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a cég.) Új logisztikai bázist alakítottak ki, megújult az egész infrastruktúra. A világ egyik legkorszerűbb keverőüzemét telepítették a csarnokba. Kiegészült a gyártósor is, így évi hárommillió négyzetméterről ötmillióra növelték a világpiacon keresett speciális padló gyártási kapacitását. A távlati tervek között ennek a mennyiségnek a megtöbbszörözése szerepel, a további bővítés előfeltételeit is megteremtették. Jancsó Péter elnök-vezérigazgató a pénteki gyáravatón elmondta: a hét éve kifejlesztett termékük piaci növekedése az első esztendőkben 40-50 százalékos volt, de még a mostani pénzügyi válságban is húsz százalék piacbővülést könyvelhetnek el.

A 20 milliárd forintos árbevételű, termékei 90 százalékát exportáló Graboplast a fejlesztéssel egyidejűleg elbocsátásokat is végrehajtott. A tatabányai és kecskeméti gyárából 90 embert bocsátottak el a napokban (közülük 70 dolgozó bérelt munkaerő volt). A cégvezetés a rendelésállomány csökkenésével indokolja a leépítést. Tatabányán egy műszaknyi embertől váltak meg, s a hétnapos munkarendet ötnaposra csökkentették. Kecskeméten öt napra sem tudták teljes egészében kitölteni a kapacitásokat.

A felújított üzem a Graboplast reményei szerint csak a termelésbővítés egy állomása
A felújított üzem a Graboplast reményei szerint csak a termelésbővítés egy állomása
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.