Orangeways: formálódik a Szolnok-Bécs tengely

Kijátszotta az adut az Orangeways a szolnoki városi tömegközlekedés üzemeltetésére kiírt pályázaton - tudta meg a Népszabadság.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kiírt tenderen a szolgáltatást eddig végző Jászkun Volán Zrt. mellett a nemzetközi diszkontjáratairól ismerté vált Orangeways Zrt. is elindult. Utóbbi cég számára azonban akadt egy nem is aprócska bökkenő: a pályázóknak fel kell mutatniuk egy referenciát, ahol már végeztek/végeznek hasonló szolgáltatást. Mindezt ráadásul csak akkor fogadja el a tendert kiíró szolnoki önkormányzat, ha a referencia legalább 50 ezer lakosú város tömegközlekedéséről szól. Ilyen pedig az Orangewaysnek nincs. Információink szerint azonban mégsem reménytelen a honi vagyonosok körében előkelő helyen szereplő Kedves Ferenc nevével fémjelzett társaság helyzete az október végi eredményhirdetésen. A vállalat ugyanis konzorciumot hozott létre, amelyben rajta kívül Kedves Ferenc befektetőcége, az KFK Invest Zrt., valamint Ausztria legnagyobb buszos bel- és külföldi távolsági járatokat, valamint tömegközlekedést is végző cége, a Blaguss GmbH szerepel. Ezzel egycsapásra megoldódtak az Orangeways referenciagondjai. A Blaguss ugyanis a múlt heti szerződés aláírása után szinte azon melegében referenciaként csatolta az Orangeways pályázatához az osztrák főváros tömegközlekedésének üzemeltetéséről szóló anyagát.

A történtekkel kapcsolatban ismét kerestük Kovács Miklóst, az Orangeways vezérigazgatóját. Megerősítette a megállapodást tényét és a bécsi csatolását. Kifejtette, hogy a konzorciumot az Orangeways vezeti, míg a Blaguss szakmai partnerként tagja annak. A harmadik tag, a KFK Invest a sikeres pályázathoz ugyancsak szükséges egymilliárd forintos pénzügyi garanciát nyújtja. Hozzátette: ha már a konzorcium összeállt, egyáltalán nem biztos, hogy csupán ezt az egy projektet szeretnék tető alá hozni. A hármas további városokban is szeretne pályázni. Olyannyira, hogy már vizsgálják a gödöllői és a pápai önkormányzat közelmúltban megjelentetett, ugyancsak a városi tömegközlekedésről szóló kiírását. Hogy az Orangeways végül is mire jut a Blaguss támogatásával, az a hónap végén derül ki, amikor a szolnoki képviselő-testület dönt a két pályázatról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.