Tarifa- és szabályozási csata az uniós távközlésben

A távközlési cégekre még nincs komolyabb hatással a pénzügyi válság, a helyzet azonban arra sarkallja őket, hogy fejlesszék a hálózatukat. Ez tovább csökkenő árakat és kedvezőbb csomagajánlatokat hozhat az ügyfeleknek.

A közeljövőben alaposan átalakul és meg is újul a távközlési infrastruktúra. Az igen tőkeigényes folyamatot csak gyorsíthatja a pénzügyi válság. Jelenleg kedvező áron lehet optikai hálózatot építeni, ami jó beruházásnak számít, hiszen gyorsabb, nagyobb kapacitású és sokkal olcsóbban üzemeltethető, mint a hagyományos hálózat. - A technológiaváltás komoly feladatot ad a nemzeti szabályozóknak (így a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak is), hogy egyszerre ösztönözzék a beruházásokat és élénkítsék a versenyt is - állítja Pataki Dániel, az NHH elnöke, aki az Európai Szabályozók Csoportját (ERG) is vezeti. Ebből a szempontból fontos, sikert arat-e az a brüsszeli kezdeményezés, hogy egy összeurópai szabályozó hatóságot hozzanak létre. - Az elmúlt évtized tapasztalata azt mutatja, hogy a nemzeti szabályozás az EU-irányelvek mentén azért működhetett hatékonyan, mert alkalmazkodott a helyi viszonyokhoz. Ha lesz is új EU-hatóság, az csak úgy lehet sikeres, ha néhány nagy ország nem kényszeríti rá akaratát a kisebbekre - állítja Pataki. Szerinte jó példa a hazai szabályozás, amelynek hatására a telefon és az internet terén is nőtt a választék, csökkent az ár.

Reményei szerint a távközlési cégek stabil lábakon vészelik át a krízist, főleg azért, mert esetükben már 2001-ben kipukkadt a nagy lufi, azóta pedig konszolidálódott a piac. Az ERG ebben a gazdasági helyzetben ellenzi a túl drasztikus lépéseket, többek között Viviane Reding EU-biztos kezdeményezését, amely szerint a mobilszolgáltatók 2011-re két eurócentre mérsékeljék végződtetési díjaikat (ez az összeg illeti meg a céget az idegen hálózatokból érkező hívások egy perce után). - Mi 4-5 centet tartunk reálisnak, ez is a jelenlegi magyar díj durván fele. Hasonló "puha" megoldást szorgalmazunk a külföldi mobilinternet (adatroaming) nagykereskedelmi árának szabályozásában is, mert új infrastruktúrákról van szó, s ennek még vannak költségei. Az árak csökkentése és a tarifák átláthatósága fontos, de a mértéke még nem eldöntött - mondta Pataki.

Nincs egyetértés az EU-ban arról sem, hogy a digitális tévézés megjelenésével felszabaduló frekvenciákon engedélyezzék-e a mobilszolgáltatásokat. Európa döntésre vár abban is, hogy a 900 MHz-es, egykori GSM-sávot megnyissák-e az adatforgalom előtt. Ez esetben olcsón lehetne növelni a gyors mobilinternet lefedettségét, a 450 MHz-es frekvencián pedig olyan helyeket is el lehetne érni, ahol eddig nem jelent meg sem a vezetékes, sem a mobil internet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.