Rusztikus jelzőket kapott a Fitch a brókerektől

Furcsa lépés - kommentálták lapunknak egybehangzóan visszafogottabb kötvénypiaci üzletkötők és elemzők a Fitch Ratings azon döntését, hogy az eddigi stabilról negatívra rontotta pénteken Magyarország szuverén adósbesorolásainak kilátását.

Akad olyan is, aki "rusztikus" szavakkal illette a hitelminősítőt. Egybehangzó vélemény volt, hogy mintha nem ugyanazon a szemüvegen keresztül figyelnék a piaci szereplőket és vonnának le következtetéseket. Igencsak elgondolkodtató - mondta egyikük -, hogy Magyarország esetében azonnal sötéten látják a jövőt, ám akadt jó néhány olyan amerikai nagyvállalat a közelmúltban, amelyek esetében semmit sem jeleztek, miközben néhány nappal vagy héttel később a cég gyakorlatilag csődbe ment.

Kereskedők arra hívták fel a figyelmet, hogy az állampapírpiac kiszáradása nem csak Magyarországon okoz gondokat. Most már hasonló fejlemények tapasztalhatók Lengyelországban és Csehországban is. Hozzátették azonban, hogy ezek az országok azért nincsenek annyira rászorulva az ilyen forrásokra, mint mi.

Ugyancsak egyöntetű vélemény volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Európai Központi Bank (EKB) közös lépése jó döntés volt, bár hirtelen csodát nem szabad várni. Eltart egy darabig, míg újraindul az állampapírpiac. Ezt segíti az MNB tegnapi kötvényvásárlási aukciója is. Ezzel a jegybank 50 milliárd forintnyi kötvényt "szívott ki a piacról". Az aukció jelzésértékű volt a kétkedők számára: nem állhat elő olyan helyzet, hogy a magyar államkötvényeket ne lehessen eladni valakinek. Ha más nem - ahogy a tegnapi "csomag" bejelentésekor ígérték -, a jegybank biztos megjelenik a piacon. Állampapír-piaci kereskedők szerint az MNB ötlete és a lebonyolítás is sikeresnek látszik. Hozzátették azonban: a forgalom azért ezzel együtt is csak csordogált tegnap, igaz, a hozamok többsége legalább csökkent.

Szerintük továbbra sem érezteti hatását az, hogy a nyugdíjpénztárak az eddig kötelező részvényarány terhére is vehetnek már állampapírt. Ehhez azért még napok kellenek - állították. Hallottunk olyan pletykát is, hogy csütörtök este a kormány képviselői és az alapkezelők között volt egy megbeszélés - ami arra utalna, hogy siettetik ezt.

Nemcsak a kötvény-, de a forintpiacon is szerény volt a forgalom tegnap, így már kisebb kötésekkel is 2-3 forinttal el lehetett "rántani" az euróárfolyamot. A Fitch bejelentése itt sem tett jót. Péntek reggel még 266 forintot adtak egy euróért, ami napközben többször is megközelített a 270-es szintet. Ekkor viszont rendre megállt a gyengülés - mondta az elemzők egyike.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.