Kútba esett a BUX, de majdnem kimászott

Amíg a rázós napok után pénteken megpihenni látszottak a világ börzéi, Budapesten katasztrófahangulat alakult ki, negatív rekordok sora mutatta a befektetői hangulat gyors romlását - majd a nap végén a javulását.

A mélyütést ezúttal - egy órakor - a Magyarország szuverén adósbesorolásainak kilátását az eddigi stabilról újfent negatívra módosító Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő vitte be. Indoklása szerint a globális pénzügyi felfordulásból eredő sokkok és a valószínű euróövezeti recesszió növeli a magyar adóskockázatot. A hírre infarktusközeli állapotba került a pesti tőzsde. Pedig reggel még repülőrajtot vett a BÉT, pillanatok alatt 660 ponttal, azaz 5 százalékkal erősödött a BUX. Tíz órakor az addigra 8-8 százalékot erősödő Mol és OTP is leszálló ágba került, a Richterrel és a Magyar Telekommal egyetemben. Délre már lenullázta napi nyereségét a BUX, ebbe keményen belejátszott, hogy az OTP kurzusa 10 százalékot roppant, emiatt délben kis időre fel is függesztették a kereskedését. A bankpapír 2953 forintos mélypontra ért, ilyenre négy éve nem volt példa.

Hasonló sorsra jutott Richter, valamint a 10,3 százalékot süllyedő Magyar Telekom is, amelynek egyes részvényei 550 forinton cseréltek gazdát. A Fitch figyelmeztetése után fél órával fogott padlót a BUX, akkor 10,44 százalékkal állt alacsonyabban a csütörtöki záróértékénél. Innen azonban erőteljes korrekció következett egészen a zárásig, végül a BUX 2,35 százalékos mínuszig jött föl, s 12928 ponton állapodott meg. A napközben a tízezer forintos lélektani határ alá is benéző Mol 3,77 százalékkal emelkedve 11 ezer forinton végzett. Az OTP azonban nem tudott kitörni a piros tartományból, s részvényei 4,55 százalékkal 3150 forintra gyengültek.

A nemzetközi piacokon sem volt felszabadult a hangulat, Tokió és a vezető európai börzék 3-5 százalék közötti mértékben felfelé korrigáltak. Az Egyesült Államokban az új, megkezdett lakásépítések 6,3 százalékos visszaesése adott újabb lökést a gyengüléshez. Szeptemberben összesen 817 ezer lakás építésébe vágtak bele Amerikában, ám ennyire gyenge teljesítményre több mint 17 éve nem volt példa. A statisztikai adat a Dow Jones ipari indexet karbantartó néhány kedvező vállalati gyorsjelentés hatását gyorsan annulálta, s ha minimálisan is, de a csütörtöki záróértéke fölötti szinten tartotta a tőzsdebarométert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.