Gyurcsánynak érdemi bővülés kell az adócsökkentéshez

A pénzügyi rendszer stabilitása minden másnál fontosabb, jelenleg ez az első számú gazdasági kérdés - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután péntek reggel pénzügyi és befektetési szakemberekkel tárgyalt.

A piaci szereplők képviselői elmondása szerint egyetértettek abban: az elmúlt napokban nem volt olyan intézkedés, amelyre szükség lett volna, de nem született meg. Javasolták viszont, hogy az európai szintű egyeztetéseken kerüljön napirendre: növeljék az erejét azoknak a pénzintézeteknek is, amelyek határokon átnyúló szolgáltatásokat nyújtanak, de külföldi bankok tulajdonában vannak.

Ami az adócsökkentést illeti, a résztvevők - egymással is vitatkozva - a miniszterelnök szavai szerint "nagyjából" arra jutottak: ha sikerül biztosítani az egyensúly felé tartó költségvetési pályát, 300-500 milliárd forintos adócsökkentés lehetséges, amint a növekedés ismét eléri a 3-4 százalékot. A legnagyobb problémát a magyar vállalatok számára a közeljövőben az európai piacok beszűkülése jelenti majd. - Adóprogramot csak középtávon, egy költségvetési pályához illesztve lehet tervezni - tette hozzá a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: szeretnék, ha a devizahitelek visszafogása minél rövidebb ideig tartana, ám ennek a problémának a megoldása szinte kizárólag a jegybank és a piaci szereplők kezében van. Hozzátette: a forint- után elsősorban az eurólikviditás a cél, más devizák csak ezután következnek a sorban.

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc továbbra sem érti a helyzetet, a kisebbségi kormány pedig ismét bizonyította: alkalmatlan a válság kezelésére. - A megoldást a növekedési program jelenti, amely adócsökkentéssel és munkahelyek teremtésével teszi lehetővé a gazdasági növekedést - reagált az elhangzottakra Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

Újságírócsúcs a nemzeti csúcs előtt
Újságírócsúcs a nemzeti csúcs előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.