A városé lesz a miskolci fűtőerőmű

A Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. és a miskolci önkormányzat tegnap aláírta azt a szerződést, amely alapján a város tulajdonába kerülhet a miskolci hőerőmű.

A közel 50 megawatt teljesítményű kombinált ciklusú, több mint 16 milliárd forintos beruházással elkészült erőművet tavaly decemberben adták át. Nem sokkal ezután a többségi tulajdonos MVM eladásra kínálta fel a létesítményt működtető kft.-ben birtokolt 99,6 százalékos tulajdonrészét. A város önkormányzata kisebbségi tulajdonosként élni kívánt elővásárlási jogával, ám az MVM akkori álláspontja szerint kicsúsztak a 4,2 milliárd forintos vételárról szóló bankgarancia benyújtására szabott határidőből. Így a többségi tulajdonos azzal az Elmib Zrt.-vel erősítette meg az adásvételi szerződést, amellyel eredetileg tavaly év végén már megegyezett az erőmű eladásáról. A vevő azonban a múlt héten bejelentette: mivel az önkormányzattal folytatott tárgyalásaik nem vezettek eredményre, ráadásul az adásvételt a város a bíróságon is megtámadta, eláll a szerződéstől. A cég leginkább azért lépett vissza, mert a közel egy éve tartó "igazi gazda nélküli" állapot rányomta a bélyegét az erőmű gazdálkodására is, kérdésessé téve a tervezett megtérülést.

A most aláírt megállapodás akkor válik végérvényessé, ha azt az MVM november elejére tervezett közgyűlése jóváhagyja. A vásárláshoz szükséges pénzt Miskolc hitelfelvétellel biztosítaná. Az erőmű gazdálkodását ezenkívül egy tízmilliárd forint körüli fejlesztési hitel is terheli. Az erőmű az áramtermelés mellett Miskolc 32 ezer lakásában élő százezer ember távfűtését is ellátja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.