Utórezgések a világ tőzsdéin

Kedden is lendületben maradtak a világ vezető tőzsdeindexei, habár a "szuperhétfő" 9-11 százalékos szárnyalásától ezúttal alaposan elmaradtak.

A hét elején Európában bejelentett bankmentő, bizalomerősítő kormányzati intézkedéseket követő derű ezúttal csak 2-5 százalékkal tudta feljebb hajtani a meghatározó indexeket. Leszámítva a hétfői ünnepnapon zárva tartó, s emiatt lemaradását villámgyorsan behozó Tokiót, ahol az irányadó Nikkei index 18 éve nem tapasztalt napi erősödéssel, 14,1 százalékos plusszal zárta az eufórikus kereskedési napot. Különösen a bankpapírok forgalma nőtt meg, de a járműipari részvények is a nap nyertesei között voltak. A bankrészvényekre értéknövelően hatott, hogy a tokiói kormány bejelentette: igény szerint feltőkésíti a pénzügyi szektor kis- és középvállalkozásait is. A többi nagyobb ázsiai részvénypiac közül Hongkong 3,2 százalékos, míg Szöul, Manila és Djakarta egyaránt 6 százalék feletti plusszal zárt. Egyedül Sanghaj fordult mínuszba, 2,7 százalékos leértékelődést mutatva.

Nyugat-Európa 3-5 százalékos plusszal indította a napot, hogy aztán késő délután a tengerentúlról érkező aggodalmak ismét úrrá legyenek a piacon,
2-3 százaléknyira morzsolva le Frankfurt, Párizs és London keddi teljesítményét. A bankrészvények folytatták sikerszériájukat, hozzájuk csatlakoztak az olajipari cégek papírjai; a Total, a Shell, a BP árfolyama
5-7 százalékkal erősödött arra, hogy hordónkénti 80 dolláron megállt a nyersolaj árcsökkenése.

Amerikában George Bush 250 milliárd dolláros bankrészvény-vásárlási akciójának bejelentése 5 százalékkal rántotta fel hirtelen a Dow Jones indexet, de az később felélte a felszedett pluszt és nap végén már mínuszban zárt. A hirtelen elkedvetlenedést korrekcióval magyarázzák a Reutersnek nyilatkozó szakértők, a befektetők "megijedtek" a túl gyors emelkedéstől, s túl rózsaszínűre festett gazdasági kilátásoktól, ezért profitkivonásba kezdtek. Erre tettek egy lapáttal a kedvezőtlen vállalati hírek.

Az orosz piac ezúttal is rapszodikusan teljesített. A kereskedést a hirtelen emelkedések miatt fel kellett függeszteni, a dollárban vezetett RTS index 9,9, a rubeles Micex pedig 13,3 százalékos nyereséggel fejezte be a napot. Az energiacégeknek nagy napjuk volt. A Gazprom a 13, a Lukoil 15, a Rusznyefty 16 százalékkal drágul, nem utolsósorban annak a 6,6 milliárd eurós kormányzati támogatásnak köszönhetően, amit a Kreml a stratégiai fontosságú cégek külföldön felvett hiteleinek rendezésére juttat számukra.

Végezetül Budapesten, a BUX 1049 pontos, 6,82 százalékos emelkedéssel, zárt, elérve a 16437 pontot. A blue chipek közül a Mol árfolyama 8,07 százalékkal 13990 forintra, az OTP- részvényeké pedig 11,27 százalékkal 4451 forintra erősödött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.