Saját maga adósa lenne a Siemens

A Siemens Zrt. saját maga adósa lenne, miután vételi ajánlatot tett egy vele szemben fennálló 1,9 milliárd forintos követelésre. Az ügy másik érintettje, a TVegy volt tulajdonosa szerint az ipari vállalat hátba támadta. A Siemens nem lát semmi etikátlant, ő csak a pénzügyi zárása miatt akarja megvenni a követeléscsomagot.

Meglepő jogi helyzet állhat elő a Siemens Zrt.-nél, miután a társaság bejelentkezett a vele szemben fennálló, eladásra meghirdetett - kamatok nélkül - körülbelül 1,9 milliárd forintos követelés megvételére. Úgy tudjuk, 50 millió forintos ajánlatot tett a Siemens, aki mellett másik két cég is pályázik a követelésre.

A német ipari óriás magyar leányvállalata és a SATeLIT tévé első embere között több éve húzódik az ügy. A csatornát működtető TVegy Zrt. és az ipari multi között 2000 decemberében létrejött egy támogatói szerződés, amely szerint a Siemens Zrt. 1,351 milliárd forintot adott a SATeLIT tévének. Ennek fejében a rendelkezésre álló reklámidő 50 százalékát "lekötötte" - mondta lapunknak Farkas Imre, a TVegy vezetője. Mindezek mellett a támogatásért - állítja Farkas - 720 millió forintot "kölcsönadott", pontosabban "visszacsorgatott" a Siemensnek. Az üzlet 2001-ben még békésen ment, 2002-ben azonban elmérgesedett a társaságok viszonya, és a Siemens Zrt. felmondta a SATeLIT-tel fennálló szerződést. Az ügy azonban nem itt ért véget. A német anyavállalatnál botrányok sorozata vált ismertté, amelyek mellett több tisztázatlan kérdés a magyar leánynál is a felszínre bukott. Ezek miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a BRFK is indított nyomozást. A SATeLIT-Siemens közötti pénzek mozgását sikkasztás gyanújával utóbbi szervezet vizsgálta.

A jogi hercehurcába a TVegy belerokkant, és felszámolás indult ellene. Az eljárás során azonban összeállt egy - kamatok nélkül - körülbelül 1,9 milliárd forintos követelése a Siemens Zrt.-vel szemben. Ez a szerződés szerint 2002 első negyedévére járó mintegy 400 millió forintból, valamint a két cég között meglévő megállapodás jogszerűtlen felmondásából állt össze, miután utóbbihoz egy csaknem 1,5 milliárdos kárigényt csatoltak. Farkas úgy nyilatkozott, a felszámoló által értékesítésre felkínált követeléscsomagra jelentkezett be augusztus végén a Siemens, s tett rá vételi ajánlatot.

Ez már csak azért is furcsa helyzet - azon túl, hogy a Siemens magának tartozna az ügyben -, mert október elején az ipari multi jelezte számára: nem jogos a követelés. Hozzátette, egyáltalán nem viselkedtek etikusan a Siemens részéről, miután március eleje óta tárgyalt a vállalattal az ügy peren kívüli békés rendezéséről. Eközben azonban egyszer sem említették neki, hogy a társaság milyen lépésre készül, szerinte csak színjáték volt a megegyezésre való törekvés, egyszerűen hátba támadták. Ráadásul abban a levélben, amit arról kapott, hogy jogtalan a követelés, úgy állítják be, mintha maga kereste volna a vállalatot, ám éppen fordítva történt - vallja -, a Siemens vezetői kezdeményezték a megbeszéléseket.

A fejleményekkel kapcsolatban a Siemens Zrt. első emberét, Szentkuti Lászlót is kerestük. Megerősítette, a velük szemben fennálló követelés megvételére valóban tettek ajánlatot. Ennek azonban - ellentétben Farkas Imre állításával - nem az volt az oka, hogy hátba támadják a TVegy egykori vezetőjét. Pénzügyi zárás volt a cégnél, és el kellett dönteni, mekkora céltartalékot képezzenek az ügyben. Gazdaságilag az lett volna a jobb, ha fix áron meg tudják szerezni a követelést, hiszen akkor így a mérlegekbe ez kerülne be, már csak azért is, mert egy bírósági ügy kiemenetelét nehéz megmondani. Ezért mikor meghirdették a csomagot, megvizsgálták, mennyit érne ez meg számukra. Úgy tudjuk, a követelésre 50 millió forintos ajánlatot tett a Siemens, igaz, mellette még két cég pályázott. Kétségtelen, azóta valóban jelezték Farkas Imrének, hogy jogtalan a követelés, mert időközben felülvizsgálták a helyzetet, mint ahogy az is igaz, hogy 3-4-szer tárgyalt a TVegy volt vezetőjével. A vezérigazgató kiemelte: a Farkas Imrével lezajlott egyeztetések és a gazdasági lépések amerikai jogászok és a német anyavállalat szakembereinek a bevonásával történtek a Siemensnél folyó belső vizsgálat keretében.

Az ügyről a TVegy felszámolója, Szendrő József nem kívánt felvilágosítást adni. Csak annyit mondott, hogy a csomagra beadott három pályázat közül nyolc napon belül választja ki a győztest. Információink szerint azonban nem a Siemensé a leggálánsabb ígéret.

Farkas Imre
Farkas Imre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.