Futó gyorsítaná Gyurcsány tempóját

Gyorsabban, magasabbra, erősebben! - nagyjából ezt az olimpiai jelszót javasolja a gyáriparosok elnöke a miniszterelnöknek, akit tegnap bátrabb adóreformra próbált rábírni.

A kormány gazdaságélénkítő adóprogramjának irányával elégedett, végrehajtásának tempóján viszont gyorsítana a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), amelynek vezetői tegnap konzultáltak a Megegyezés programról Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. A gyáriparosok üdvözölték, hogy számos javaslatuk visszaköszön a tervezetben, így például a munkahelyteremtéssel, a gazdaság kifehérítésével és a munkáltatói járulékok csökkentésével kapcsolatos indítványaik. A versenyképesség növelését szolgáló intézkedések közül Futó Péter, az MGYOSZ elnöke szorgalmazta, hogy a jövő évre tervezett 5 százalékpontos járulékcsökkentés április helyett már januárban lépjen hatályba, és a négyéves intézkedéssorozatot is rövidebb idő alatt hajtaná végre. Helyesnek ítélte az adózás és az állami bürokrácia egyszerűsítésével kapcsolatos változtatásokat. Kifogásolta viszont a természetbeni juttatások tervbe vett megadóztatását, s érzékelhető csökkentést szeretne látni a jövedelmek adóztatásában.

- A jó irányba tett első lépéseket továbbiaknak kell követniük, gondosan ügyelve ugyanakkor arra, hogy a teherkönnyítések a konvergenciaprogram végrehajtását ne veszélyeztethessék, az ugyanis tabu - vélekedett Futó Péter. Az MGYOSZ hiányolta a programból a költségvetés és az önkormányzatok kiadásainak csökkentésére irányuló elképzeléseket. Ezek nélkül féllábas a program, és kérdéses, hogy a gazdaság kifehérítéséből összejön-e az az évi 300 milliárd forint, amit a könnyítések fedezetéül megjelöltek.

Az érdekképviselet kívánatosnak tartja, hogy a gazdaság számára legfontosabb kérdésekben politikai konszenzus alakuljon ki, s erre lát is reális lehetőséget. Ezt Gyurcsány Ferenc is alapvető fontosságúnak nevezte. Ami a munkáltatók kívánságlistáján szereplő gyorsabb és dinamikusabb tehercsökkentéseket illeti, a kormányfő jelezte: amennyiben engednének az MGYOSZ elképzeléseinek, akkor nem lehetne megőrizni az állam cselekvőképességét és a szociális-jóléti biztonságot. - Óva intem attól Magyarországot, hogy bármilyen irányba egyoldalú, radikális lépést tegyen, mert akkor súlyos árat kell fizetni a másik oldalon - idézi a miniszterelnököt az MTI.

Gyurcsány Ferenc és Futó Péter a találkozó után. Félig nyitott ajtót dönget az MGYOSZ
Gyurcsány Ferenc és Futó Péter a találkozó után. Félig nyitott ajtót dönget az MGYOSZ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.