Gusztáv leverte az olaj árát

Centre pontosan tíz dollárral pénteki záróára alatt is kereskedtek tegnap a kőolajjal a New York-i árutőzsdén.

Az Észak-Amerikában irányadó WTI könnyűolaj legalacsonyabb ára októberi szállításra hordónként 105,46 dollár volt kedden, ilyen olcsó utoljára öt hónapja volt az energiahordozó. Londonban még alacsonyabb, 104,14 dolláros szinten is üzleteltek az olajjal, ott a Brent alaptípus hordója 3,5 dollárral ért kevesebbet napközben az előző napi záróárhoz képest. Később mindkét piac korrigált, 2-3 dollárt visszaszerezve a veszteségből. Az áresést a Mexikói-öböl irányából érkező hírek váltották ki, melyek szerint a vártnál sokkal kisebb károkat okozott az olajipari létesítményekben a trópusi viharrá szelídült Gusztáv hurrikán.

Az öbölben az olaj- és gázkitermelést a veszélyhelyzet idejére teljesen leállították, így napi 1,3 millió hordónyi olajjal és 200 millió köbméternyi gázzal csökkent a felhozatal, de a termelés napokon belül megindulhat, s a hét végére 20 százalékra futhat fel.

A piac azonban csak rövid időre lélegezhet fel. A hurrikán közeledtéhez hasonló veszélyt, az árak újbóli emelkedését okozhatja ugyanis a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC), amely jövő heti bécsi ülésén a kitermelési kvótákról dönt. A világ olajigényének 40 százalékát kielégítő OPEC meghatározó tagja, Szaúd-Arábia még nem fedte fel kártyáit, a többiek azonban már most a termelés visszafogását szorgalmazzák. Különösen aktív ebben Gholám Hosszein Nozar iráni olajminiszter, aki nap mint nap nyilatkozza, hogy a piac túltelített, s erre az olajkartellnek a kvóták csökkentésével kell reagálnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.