Almaalku állami hátszéllel

Kedden késő este létrejött a megállapodás az almacsatában, azt azonban még nem tudni, hogy ma mindenütt megindulhatnak-e a szedőbrigádok.

Az ipari almáért 9 eurócentet fizet majd a magyar termesztőknek az osztrák Agrana itteni feldolgozócége, amely a magyar piac 60 százalékát uralja. A termelők követelése 12 eurócent volt, azonban Gráf József agrárminiszter a tiltakozó almatermelők képviselőinek ígéretet tett arra, hogy a minisztérium még idén a tavalyi fagykárok következtében előállt többletkiadások miatt hektáronként mintegy 70 ezer forinttal támogatja az termesztőket. Szakértők szerint ez kilónként 2-3 eurócentnek felel meg, vagyis a termelők lényegében megkapják, amit kértek. Gráf az MTI-nek azt mondta, hogy a másik nagy felvásárló Rauch a hét végéig gondolkodik, hogy elfogadja ezt az árat.

Filep László, az Eszap Kft. cégvezetője lapunknak a magyar tulajdonban lévő vajai Zöldség-Gyümölcs Kft. és a Brixtrade Kft. nevében elmondta: ezzel a megállapodással tönkremegy a hazai tulajdonban lévő almafeldolgozás. Szerinte a sűrítmény világpiaci árából visszaszámolva legfeljebb 6 eurócentet fizethet egy kiló almért a feldolgozó. Filep szerint az osztrák cukorkonszern, amelyikhez az itteni sűrítőüzem is tartozik, könnyen megfizeti a kétmillió eurós különbözetet, hiszen ennek árán a tönkrement magyar feldolgozók helyébe léphet. A magyar feldolgozók képviselője elmondta: ők azt a megoldást javasolták, hogy az agrártárca vásároltassa fel a sűrítményt olyan áron, ami megfelel a termelők árigényeinek, és a feldolgozók garanciát vállalnak arra, hogy ha rendeződik a külpiaci ár, vagyis sikerül a vámmal védeni az uniós piacot az olcsó kínai sűrítménytől, akkor a magasabb áron a feldolgozók visszavásárolják a terméket.

Úgy tudjuk, hogy a Magosz képviselői ma tájékoztatják az Agrana üzemeit eltorlaszoló termelőket az alkuról, és azok ez alapján döntenek a demonstráció sorsáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.