Langyosan csordogálnak a tejtárgyalások

Nem közeledett egymáshoz a múlt pénteki demonstrációkat kezdeményező tejesek és az általuk célkeresztbe állított áruházláncok – Tesco, Penny Market, Auchan – álláspontja. Ha nincs megegyezés, akár péntektől folytatódhatnak az útlezárások.

A tejtermelők és az állattartók a láncokhoz már korábban eljuttatott követeléseik ügyében ezen a héten szeretnének dűlőre jutni. Bakos Erzsébet a Tej Terméktanács szakmai koordinátora elmondta, hogy a baromfitermelőkkel és a sertéstartókkal közösen kezdeményezett tárgyalásokat folytatni akarják, s ha nem érik el céljaikat, akkor csütörtökön döntenek arról, hogy a nyomásgyakorlás mely eszközével akarnak élni..

A múlt hét péntekén a tejtermelők az áruházláncok logisztikai központjai előtt félpályás útlezárással, illetve a parkolókban tartott demonstrációkkal tiltakoztak az ellen, hogy a nagy kereskedelmi láncok – szerintük – rendre visszaélnek erőfölényükkel. A termelők sérelmeiket tíz pontos petícióba foglalták, többek között azt követelik a láncoktól, hogy kínálatuk legalább 80 százaléka magyar termékekből álljon, és 5 százalék alá szorítsák le a beszállítóktól elvárt másodlagos visszatérítések – polcpénz, reklám-hozzájárulás – mértékét. A termelők petíciójukat még pénteken átadtak a három lánc képviselőinek, egyben jelezték, hogy a héten egyeztetést kezdeményeznek velük.

Azonban hiba csúszhatott a szervezésbe: úgy tudni, hogy a termelők szerették volna, ha a megbeszélésen részt vesz az agrárárca képviselője is ez azonban – feltehetően az idő szorításában – elmaradt.
Hiányzott a megbeszélésről a legnagyobb hazai áruházlánc, a Tesco képviselője is.

A Tesco a maga részéről ágazati kérdésnek tekinti a petícióban foglaltakat, mivel azok az összes áruházláncot, illetve kereskedőt is egyaránt érintik – indokolta Hackl Mónika szóvivő a távolmaradásukat –, emiatt szerinte az erről szóló tárgyalásokban az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) lenne illetékes. Az OKSZ-hez azonban nem érkezett ilyen megkeresés, így nem is voltak jelen a megbeszélésen – erősítette meg Vámos György főtitkár az értesülésünket.

Ráadásul a tejesek által kipecézett másik két lánc, a Penny Market és az Auchan képviselői számára sem egészen a várakozásaiknak megfelelően alakultak a megbeszélések. Ők ugyanis kerekasztal jellegű, szakmai egyeztetésre érkeztek – tekintettel arra, hogy a petíció pontjai közül több is a hatályos jogszabályok megváltoztatásával lenne keresztülvihető – ehelyett a tejtermelők képviselői egymás után, egyenként tárgyaltak a két lánc képviselőivel, akik viszont az ágazatot érintő, „nagy” kérdésekről legfeljebb a maguk névében tudtak nyilatkozni. - Ugyanezt a megbeszélést a szokásos beszállítói ártárgyalások során is megtarthattuk volna a termelőkkel – öntötte szavakba az egyik áruházlánc képviselője a tapasztalatait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.