Lakásfelújítás lett a kulcsszó

A gazdasági válság idején a lakosság egyre inkább mérlegeli, hogy érdemes-e új lakást vásárolni, vagy inkább festéssel, esetleg a bútorok cseréjével felújítani a régit.

A csütörtökön közölt - a GfK Hungária a Tárki Társadalomkutatási Intézettel közösen végzett felmérésében - nyolc fogyasztói csoport lakáshasználatát vizsgálták. Ebből kiderül, hogy a bútorcsere az elmúlt 2 évben elsősorban a társadalom magas jövedelemmel rendelkező rétegeiben volt jellemző, míg lakásfestésre minden réteg költött az utóbbi öt évben.

A társadalom 4 százalékát alkotó "felső plusz" csoportba tartozók jövedelmi helyzetük alapján is kimagasló helyzetben vannak. Átlagos lakásméretük 103 négyzetméterrel és 3,5 szobával messze meghaladja az országos átlagot. A "felső klasszik" csoport a 105 négyzetméter lakásméret és a 3,6 szobaszám tekintetében árnyalatnyival megelőzi a felső plusz csoportot. Az elmúlt 2 évben a bútorokat az ebbe a csoportba tartozók közel fele cserélte le. A "befutott értelmiségiek" csoportja - a társadalom 14 százaléka - lakásmérete 100 négyzetméter alatti, de 91 négyzetméteres lakásmérettel még így is jócskán meghaladja az átlagot. A felmérés szerint a társadalom 17 százalékát jelentő "hedonista fiatalok" átlag feletti lakásminőséggel, valamint átlagos anyagi fogyasztással jellemezhetőek. Az elmúlt 5 év során a csoportba tartozók több mint felénél volt festés, egynegyedüknél konyha- és fürdőszoba felújítás.

A társadalom 7 százalékát alkotó "városi alsó-közép réteget" az átlagosnál magasabb lakásminőség jellemzi. Tízből heten laknak ápolt, világos lakásban, tízből négyüknél van nívós berendezés, egyharmaduknál pedig modern stílusú a lakás. A felújításokat illetően a csoport hasonlóságot mutat a befutott értelmiségiek és a hedonista fiatalok csoportjával. A társadalom 25 százalékát alkotó "szegény nyugdíjas" csoportnak mindössze 15 százaléka cserélte le bútorait az elmúlt két évben, konyha- és fürdőszoba felújításra kevesebb mint egyötödüknél került sor. Hasonló körülmények jellemzik a "szegény munkásréteg" tagjait is, akik a társadalom 13 százalékát teszik ki. Fogyasztás és lakásminőség szempontjából is jóval az átlag alatt vannak. Bútorcsere és felújítások tekintetében a csoport sok hasonlóságot mutat a szegény nyugdíjasok lakásviszonyaival. Ez alól kivétel a lakásfestés, amelyre a válaszadók felénél sor került az elmúlt öt évben. Az "underclass csoportba" tartozók - a társadalom 18 százaléka - az összes háztartási jövedelem alapján a legrosszabb helyzetben vannak, minden tényezőt vizsgálva jócskán lemaradnak a többi szegmenstől.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.