Kuvait szerint az OPEC-nél szerdán minden a régiben marad

Az OPEC nem változtat jelenlegi termelési szintjén, várhatóan így döntenek az olajkartell szerdai bécsi ülésén. Erről "általános egyetértés" van a tagországok között - jelentette ki hétfőn a kuvaiti olajügyi miniszter.

A szakértők szintén azzal számolnak, hogy marad a termelési szint. Ennek oka szerintük az, hogy a nyersolaj ára jelenleg az olajkartell által kívánatosnak tartott szinten van, a globális gazdaság pedig kezd elrugaszkodni a mélypontról, ami a kereslet növekedését eredményezi majd a következő időszakban.

Tavaly szeptembertől december közepéig összesen napi 4,2 millió hordóval csökkentette olajtermelését napi 25 millió hordó körülire az OPEC a kereslet visszaesése és a nyersolaj árának esése miatt. Azóta a termelési kvóta nem változott.
Egy éven belül igen széles sávban mozgott az olajár. Tavaly júliusban rekord szintre, hordónként 147 dollárra nőtt, majd idén februárban már csak 30 dollár körül jegyezték.

Hétfőn a Brent olajfajta ára 77 centtel 67,59 dollárra nőtt Londonban. Az OPEC fedezi a világ éves olajkeresletének több mint a harmadát. A világ napi olajkereslete 86 millió hordó volt tavaly. Idén ez mintegy napi 2,5 millió hordóval csökken a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) várakozása szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.