Kutatási szerződést írt alá a Mol Kazahsztánban

Az észak-kazahsztáni lelőhelyen 240 millió hordó olajértéknek megfelelő szénhidrogén található.

A Mol adásvételi szerződést írt alá a kazahsztáni Észak-Karpovszkij blokk 49 százalékos részesedésének megvásárlásáról.

A Mol csütörtöki, a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közleménye szerint a blokk területén korábban kiterjedt szeizmikus mérések voltak, és "a működő szénhidrogénrendszer jelenlétét a korábbi fúrásokból származó jelentős mennyiségű információ támasztja alá".

A Mol a JSC Kazmunaigas Exploration and Production vállalattal (KMG EP) állapodott meg a JSC Karpovskiy Severniy projektvállalat részvényei csaknem felének megvásárlásáról. Ez a cég az Észak-Karpovszkij kutatási licenc tulajdonosa Kazahsztánban.

Az 1670 négyzetkilométer kiterjedésű Észak-Karpovszkij blokk Uralszktól körülbelül 40 kilométerre északnyugatra található, a Mol által üzemeltetett Fedorovszkij blokk, illetve más sikeres szénhidrogén-felfedezések közelében, a Kaszpi-medence északi szegélyén.

A KMG EP által korábban publikált adatok szerint a várható kitermelhető készlet nagysága 240 millió hordó olajegyenértéknek (boe) felel meg. A Mol várakozásai szerint lehetőség adódik a működési szinergiák kihasználására a szomszédos Fedorovszkij blokkal, amelyben a Mol 27,5 százalékos részesedéssel rendelkezik. A MOL által vezetett konzorcium 2008-ban itt jelentős gázkondenzátum-mezőt fedezett fel.

A KMG EP a kazah nemzeti olajvállalat, a JSC Kazmunaigas leányvállalata. A vállalat részvényeit a Kazahsztáni Értéktőzsdén, a GDR-jait a Londoni Értéktőzsdén jegyzik. A KMG EP a Mol konzorciumi partnere a Fedorovszkij blokkban is.

A tranzakcióhoz szükséges a Kazah Köztársaság Olaj- és Gázipari Minisztériumának jóváhagyása, az állam elővásárlási jogáról történő lemondása, továbbá a kazah és az EU gazdasági versenyhivatalok engedélye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.