Küszöbön a gyógyszeripari óriásfúzió

Hamarosan pont kerülhet az idei év eddigi legnagyobb felvásárlási ügyére, amelynek keretében az amerikai Pfizer bekebelezi otthoni vetélytársát, a Wyeth-et. A The Wall Street Journal értesülései szerint az utóbbi tíz év legjelentősebb gyógyszeripari ügyletében 68 milliárd dollár cserél gazdát.

A Pfizer a Wyeth részvényekért 50,19 dolláros egységárat kínál, ebből 33 dollárt készpénzben, a többiért saját részvényeivel fizet, 29 százalékos felárral kecsegtetve a Wyeth papírok tulajdonosait. Az adásvétel 68 milliárd dolláros értékével a második legnagyobb lesz a gyógyszeripar történetében, az első helyen a Glaxo Wellcome és a SmithKline Beecham 2000-ben megtartott frigye áll, a maga 76 milliárd dollárjával.

A Pfizer a Wyeth felvásárlásával gyakorlatilag teljessé tette gyógyszerválasztékát, azaz minden betegségre van valamilyen ellenszere. A cég a fúzióval még nagyobbra növekszik, igaz eddig is ő volt a világ legnagyobb gyógyszeripari vállalkozása. Az ügylet finanszírozásában egy bankkonzorcium vesz részt, melynek tagja a Citigroup, a Goldman Sachs, a Bank of America, a J.P. Morgan Chase & Co. és a Barclays Capital. Mindegyikük 4,5-4,5 milliárddal száll be az üzletbe.

Sajtóértesülések szerint a Wyeth vezérigazgatója, Bernard J. Poussot és a teljes vezérkar távozik az új tulajdonos színrelépésével. A cég irányítását Jeffrey B. Kindler, a Pfizer vezére magához vonja majd. Drasztikus leépítések és megszorítások várhatóak ezek után a Wyeth-nél, erre garancia Kindler személye, aki 2006-ban lépett a Pfizert lélére, azonnakl 15 ezer embert bocsátott el, laboratóriumok és üzemek sorát zárta be. A Pfizer számításai szerint a 2011-től éves szinten 4 milliárd dollárt tudnak megtakarítani a párhuzamosságok kiiktatásával és a költségek optimalizálásával.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.