Küszöbön a British Airways és az Iberia egyesülése

A British Airways és az Iberia légitársaságok igazgatóságai mai ülésükön áttekintették az esetleges fúzió ügyét. A sajtó már kész tényként kezeli a 7 milliárd dolár értékű egybeolvadást, igaz a BA közleményben tudatta, hogy döntés nem született, és csak akkor lépnek legközelebb a nyilvánosság elé, ha bejelentésük lesz az ügyben. Addig hírzárlat van.

A Sky News azonban úgy tudja, hogy akár ma vagy holnap megegyezhetnek egymással a július óta intenzíven tárgyaló delegációk.A tervek szerint a British Airways részvényesei 55, az Iberiáé 45 százalékos részesedéshez jutnának a közös vállalatban.

British Airways gép a Heathrow-n. Már tanulnak spanyolul
British Airways gép a Heathrow-n

A fúziós hírek megmozgatták a befektetők fantáziáját, ennek köszönhetően a BA részvényei Londonban 8,2, az Iberiáé Madridban 13 százalékot erősödtek az előző napi záróárhoz képest.

A British Airways vezérigazgatója, Willie Walsh azon fáradozik, hogy az Air France-KLM-hez és a Lufthansához hasonló méretű légiszövetséget hozzon létre, s ehhez ideális partnernek tűnik az Iberia.

A fúzió után a harmadik helyen maradna a brit-spanyol légitársaság az európai piacon, ám a tengerentúli járatok viszonylatában nagyot lépne előre, mivel a BA az észak-amerikai, az Iberia pedig a dél-amerikai piacon rendelkezik jelentős részesedéssel. Márpedig az óceánt átszelő járatok nyereségtermelő képessége sokkal jobb, mint a kontinentális járatoké.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.