Rajt előtt áll az új nyerőgéprendszer

Már csak a Nemzetgazdasági Minisztérium engedélyére vár a Webgam Központi Játékszerver tulajdonosa a WSG Kft. A fejlemény azért érdemleges, mert a szerencsejáték törvény változása miatt január 1-től már csak szerver alapú nyerőgépek működhetnek az országban. A jelek szerint az első szerver hamarosan indulhat. A cég rendszere egyébként a működéshez szükséges tanúsítványokat már megkapta az audit cégtől.

A Webgam Játékszerver a közelmúltban megkapta a szerencsejáték törvényben rögzített szerverüzemeltető tanúsítványt az auditor cégtől, a HunGuard Kft.-től, miután az informatikai vizsgákon rendszere megfelelt a törvényi előírásaoknak. Ez követően működése megkezdéséhez, immár csak a nemzetgazdasági  tárca engedélye szükséges, lényegében immár csak err vár a társaság. A fejlemény azért érdemleges, mert a szerencsejáték törvény változása miatt január 1-től már csak szerver alapú nyerőgépek működhetnek az országban.

Amennyiben ezt megkapná, akkor a Webgam lesz a szerver alapú szerencsejáték üzemeltetés első szervere, rendszeréhez interneten kapcsolódhatnak majd az új szabályozásnak megfelelő szerver alapú pénznyerő automaták. 

Szabó József, a WSG Kft. ügyvezető igazgatója a cég közleményében rámutatott: az auditot hosszas fejlesztés előzte meg, amivel komoly kockázatot vállaltak, hiszen a tavaly év végén többször módosított szerencsejáték törvény útmutatásaira kellett hagyatkozni, igaz a végrahajtási rendelet (VHR) csupán idén nyáron jelent meg. 

Az ügyvezető lapunknak elmondta: a szerencsejáték törvény rendelkezései értelmében egy központi szerver üzemeltetőhöz maximum 12 ezer helyhez kötött pénznyerő automata csatlakozhat. A törvénymódosítás során a jogalkotó célja ezzel az volt a rendelkezéssel, hogy egyetlen szereplő se tehessen szert monopolhelyzetre – jegyezte meg. A törvény szabályozza a szerver üzemeltetővel kötendő csatlakozási szerződés határidejét és felmondási idejét is. Eszerint a két évet meghaladó határozott idejű csatlakozási szerződést - függetlenül annak időtartamától - két év után bármelyik fél indokolás nélkül a kiszámíthatóság érdekében az adott év végére szóló, legalább hat hónapos felmondási határidővel felmondhatja.

A minisztériumi engedélyhez egyébként legalább 1000 terminál csatlakozási szerződését kell csatolnia a szerverüzemeltetőnek – tette hozzá. 

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak 60 napja van az engedélykérelmek elbírálására. Ha ezt az időt teljes mértékben kitölti a hatóság, az év végére az indulásnál 2000-3000 csatlakozó gépre (terminálra) számítunk – folytatta. Amennyiben a minisztérium gyorsított eljárást folytat le, nőhet ez a gépszám. Úgy véljük, az államnak is elemi érdeke a gyors engedélyeztetés, hiszen a régi típusú gépengedélyek októberben lejárnak, így játékadó abból a géptípusból nem folyik majd be. 

A szerver egyébként a rendszerszolgáltatási és játékszolgáltatási díjakból működik. Az utóbbiban lehet verseny. A rendszerszolgáltatás díját a VHR határozza meg, melynek mértéke nettó 30 ezer forint. Ez a díj tartalmaz egy alap játékcsomagot is.

Mint Szabó megjegyezte: bár alighanem elsőként léphetnek majd piacra, több cég vizsgáltatja szerver szolgáltatói rendszerét az auditornál, így komoly versenyhelyzetre számítanak. 

A Magyar Szerencsejáték Szövetség szerint minél előbb meg kellene tenni az átállást, s az ehhez szükséges lépéseket. Így a költségvetés forráshoz jutna. A szervezet szerint amennyiben az új típusú, szerver alapú gépek nem kezdhetik meg a működést időben, akkor novemberben és decemberben 5 milliárd forint játékadótól, egyéb befizetések címén pedig újabb 5 milliárd forinttól eshet el az idei költségvetés. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.