Kurdisztánban kiszáll a Mol

Beszüntette tevékenységét az iraki kurdisztáni régióban elhelyezkedő Akri-Bijeel blokkban a Mol Nyrt. Úgy látták, nincs gazdaságosan kitermelhető szénhidrogén.

Az olajkonszern szerint a döntés várható volt a tavalyi független szakértői jelentés után, amelyek eredményéről a harmadik negyedéves jelentés számolt be. Mint kiderült, az Akri-Bijeel blokkban nincs gazdaságosan kitermelhető mennyiségű szénhidrogén, így az elmúlt időszakban a Mol tevékenysége a kutakat körülvevő munkaterület helyreállítására szorítkozott - írták közleményükben.

A kurdisztáni regionális kormánnyal történt egyeztetést követően a Mol és a Gulf Keystone, mint szerződéses partnerek 2015. december 31-én aláírták a termelés megosztási szerződés felbontásáról és a mezőfelhagyásról szóló megállapodást.

A közlemény szerint a Mol-csoport ugyanakkor továbbra is elkötelezett, hogy maximalizálja az iraki kurdisztáni régióban megvalósított befektetéseinek értékét, többek között a Shaikan blokkban, amelynek bizonyított és feltételezett készlete 114 százalékkal, 299 millió hordóról 639 millió hordóra emelkedett.

Az olajipari vállalat közölte, hogy korábban már több cég is beszüntette a tevékenységét a kurdisztáni régióban.

Korábbi közlés szerint az Akri-Bijeel blokk területe 889 négyzetkilométer, s mintegy 50 kilométerre északra helyezkedik el Erbiltől, a kurd régió fővárosától. A Mol 80 százalékos részesedéssel operátora a blokknak, azaz a magyar cég irányítja a kutatásokat, míg a Gulf Keystone Petroleum-nak 20 százalékos a részesedése. A másik blokk, a Shaikan területe 283 négyzetkilométer, itt a Mol 20 százalékos részesedéssel rendelkezik, operátora a Gulf Keystone Petroleum.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.