Itt az újabb adóbomba

A kormány most a dohánycégektől vasalna be 13,6 milliárd forintot egészségügyi hozzájárulás címén. Az adót itt is sávosan vetnék ki, így legnagyobb részét, 11 milliárdot, a két nagy dohánymultinak kellene kifizetnie. A kormánypárti kapcsolatokkal is rendelkező Continentalnak ellenben néhány tízmillió forintjába fájna a törvény.

Egészségügyi hozzájárulás címén 13,6 milliárd forintot szedne be a kormány a dohányipari cégektől - derül ki a Szathmáry Kristóf fideszes képviselő, vállalkozásfejlesztési alelnöke által benyújtott egyéni képviselői indítványból.

Az adótételt - a reklámadóhoz és a kiskereskedelmi különadóhoz hasonlóan - sávosan szednék be, így a piac vezető, multinacionális cégek fizetnék az adó több mint 80 százalékát.

A Szathmáry-féle javaslat szerint a törvény a nettó árbevétel alapján "arányosan" róná ki a cégekre az adóterhet. Azonban számításaink szerint ez nem igaz.

Az adóteher ugyanis 30 milliárdos nettó árbevételig 0,2 százalék, 30 és 60 milliárd közé eső forgalomra 2,5, majd a 60 milliárdos forgalom fölé eső árbevételre 4,5 százalék.

Ilyenformán a hazai Continental Zrt.-nek, amely tavaly 23 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, 48,8 milliót kell kifizetnie, míg a Continentalnál nyolcszor nagyobb, 183,8 milliárdos forgalmú Philip Morris adóterhe 6,3 milliárdos lesz, azaz több, mint 130 szorosa a PM adóterhe a magyar céghez képest.

Az "egészségügyi hozzájárulást" elvileg csak a jövő évben, 2015 folyamán szedné be a kormányzat, igaz a piacon erre kevés esélyt látnak - korábban már több szektoriális különadót is hasonló módon, néhány évre vetettek ki, majd véglegesítettek.

Úgy tudni, hogy a dohánycégeket teljesen váratlanul érte a jelenlegi törvényjavaslat. Az egyéni képviselői indítványt hivatalosan egyelőre senki sem kommentálta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.