Annyi a külföldi, drága mobilozásnak?

Végleg felszámolná a belföldi és a barangolási díjak közötti különbségeket a mobilhívásoknál, megszüntetné az EU-n belüli nemzetközi hívásdíjakat és a fogyasztók jogait tovább bővítené a Bizottság most bemutatott javaslatcsomagja.

Végleg felszámolná a belföldi és a barangolási díjak közötti különbségeket a mobilhívásoknál, megszüntetné az EU-n belüli nemzetközi hívásdíjakat és a fogyasztók jogait tovább bővítené a Bizottság most bemutatott javaslatcsomagja, ami – ha megvalósul – jelentős elmozdulást jelent majd az egységes távközlési piac irányába.

A távközlési piac 26 éves fennállásának legambiciózusabb kezdeményezésének nevezi az Európai Bizottság a szerdán elfogadott és csütörtökön bemutatott távközlési megacsomagot – írja a Bruxinfo.hu. A „Behálózott kontinens” néven futó csomag egy sor területen új jogszabályokat javasol. Ezek: az uniós szintű roamingdíjmentes mobiltarifák; egyszerűbb szabályozás a vállalkozások beruházási kedvének és a határokon átnyúló terjeszkedésének előmozdítására; az EU történetében először a hálózatsemlegesség uniós szintű védelme; és az Európán belüli nemzetközi hívásdíjak eltörlése.

„A mai napon előterjesztett jogszabályi csomag nagyszerű hír az európai mobil- és internetszolgáltatés jövője szempontjából. Az Európai Bizottság nemet mondott a roamingdíjakra, és igent a hálózatsemlegességre, a beruházásokra és az új munkahelyekre” – jelentette ki Neelie Kroes, a digitális politikáért felelős uniós biztos, bizottsági alelnök.

Brüsszel szerint az egymást követő reformok dacára a távközlési ágazat működése még mindig nagymértékben 28 nemzeti piacra épül. Jelenleg nincs az EU egész területén működő távközlési társaság, és mind a szolgáltatók, mind a fogyasztók eltérő árakkal és szabályokkal kénytelenek szembesülni.

A javaslatcsomag az egységes, mind a 28 tagállamra érvényes működési engedély bevezetésével és néhány más intézkedéssel egyszerűsíteni kívánja az uniós szabályokat a távközlési szolgáltatók számára.

A csomag fogyasztók számára minden kétséget kizáróan leglátványosabb és legnépszerűbb eleme a barangolási díjak felszámolása. 2014. július 1-től tilos lesz az EU egy más tagállamában tartózkodó állampolgárok bejövő hívásaiért díjat felszámolni. A távközlési társaságok két opció közül választhatnak. Az EU egész területére érvényes díjszabást kínálnak (vagyis belföldi hívásdíjakkal lehetne barangolni), és ennek árszintjét a belföldi díj szabja meg, vagy lehetővé teszik előfizetőiknek, hogy a két szolgáltatót különválasszák. Azaz külön barangolási szolgáltatót válasszanak, alacsonyabb díjakkal (új SIM-kártya vásárlása nélkül).

Mindez a barangolási díjakról szóló tavalyi, 2012-es rendeletre épül, amely az adatátviteli díjak 67 százalékos csökkentésére kötelezte a szolgáltatókat 2014. július elsejéig.

A javaslat értelmében a távközlési társaságok többé nem szabhatnak magasabb tarifát az EU-n belüli vezetékes hívásra, mint a belföldi (vezetékes) távközlési beszélgetésre. Tehát lényegében megszűnnének az Európán belüli nemzetközi hívásdíjak.

Ezenkívül az EU-n belüli mobilhívások díja nem haladhatná meg percenként a 0,19 eurót (áfa nélkül). A díjszabásban a társságok érvényesíthetnek objektíven igazolható költségeket, de eltűnne az EU-n belüli hívásokon realizált önkényes profit.

Tilos lenne a jövőben az internetes tartalmak letiltása és korlátozása, internetes előfizetésük árától és sebességétől függetlenül teljes és nyílt internet-hozzáférést biztosítva a felhasználóknak. A fogyasztóknak a jövőben joguk lenne ellenőrizni, valóban megkapják-e azt az internetes sebességet, amire előfizettek, és elállhatnak a szerződésüktől, ha a szolgáltató nem teljesíti az abban foglalt feltételeket.

A javaslat számos új jogot biztosít a fogyasztóknak. Így a közérthetően megszövegezett, több összehasonlítható információt tartalmazó szerződéshez való jogot; a szolgáltató- vagy a szerződésváltás jogának bővítését; a 12 hónapos szerződéshez való jogot; a szerződés felmondásának a jogát, ha a fogyasztó nem kapja meg az ígért internet-sebességet; továbbá az elektronikus üzenetek új e-mail címre történő továbbításának jogát szolgáltatóváltás esetén.

A Bizottság a frekvenciakiosztást is összahangolná, ami szélesebb 4G mobilhálózat- és wifi hozzáférést biztosítana a fogyasztóknak. A frekvenciakiosztási határidőket, időtartamokat és egyéb feltételeket hangolnák össze. A kiosztás továbbra is a tagállamok joga maradna és a mobilszolgáltatók által fizetett díjat is ők zsebelnék be, de tevékenységüket egységesebb keretben végeznék.

Végül a beruházásoknak is nagyobb biztonságot kínálna Brüsszel a költségszámítási módszerekről és a megkülönböztetésmentességről szóló ajánlásnak köszönhetően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.