Külföldieknek nem lesz több osztrák devizahitel?

Országról országra kell megvizsgálni a kelet-európai országokban a devizában való fogyasztási hitelezést - mondta Kurt Pribil, az Osztrák Pénzpiaci Felügyelet (FMA) igazgatósági tagja Bécsben.

"Szoros párbeszéd" kezdődött az új lakossági fogyasztási hitelek kihelyezésének megszüntetéséről az osztrák és más, a feltörekvő piaci országokban tevékenykedő bankokkal az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBDR) vezetése mellett - válaszolta Kurt Pribil egy újságíró kérdésére. Az adott országok pénzügyi felügyeleti szerveivel is megegyezésre kell jutni e kérdésben - tette hozzá.

Thomas Mirow az EBRD elnöke két hete a bank zágrábi tanácskozásán azt mondta, a közép-kelet-európai országokban fel kellene hagyni a rövid futamú, fedezetlen, fogyasztási célokat szolgáló devizaalapú hitelezéssel. Az FMA szintén szorgalmazta, hogy az osztrák bankok terjesszék ki kelet-európai leányvállalataikra az Ausztriában bevezetett szigorú korlátozásokat.

Az eurózónához való csatlakozás összetett kérdés - mondta a sajtótájékoztatón Helmut Ettl igazgatósági tag arra a kérdésére, hogy tesznek-e különbséget az egyes országok között az eurózónához való csatlakozás szándéka alapján a devizahitelek kérdésében.

Rámutatott, hogy jelenleg csak egy ország - Észtország - pályázik a csatlakozásra, s hogy a tapasztalatok szerint sok előre nem látható esemény befolyásolhatja egy-egy ország csatlakozási folyamatát. "Azonban azokat a nemzeti hatóságokat, például Magyarországon és Ukrajnában, amelyek maguk is a devizahitelezés csökkentésére törekednek...közvetlen intézkedésekkel fogjuk támogatni" - jelentette ki Helmut Ettl.

Mint elhangzott, az FMA a részvények short eladásának tilalmát illetően az összehangolt európai eljárást részesíti előnyben a Németországban bevezetett "különutas" megoldással szemben.

Egy hete Németország megtiltotta a tíz vezető német pénzintézet részvényeire, továbbá az euróövezeti államkötvényekre és ezek CDS-árazására a short eladásokat. Az osztrák felügyelet még 2008-ban megtiltotta négy, a bécsi tőzsdén jegyzett vezető részvény fedezet nélküli short eladását, s ezt az intézkedést kedden ismét meghosszabbította.

Az osztrák felügyelet vezetői a Központi Bankok Európai Rendszerének (KBER) mintájára egy európai banki felügyeleti intézmény létrehozása mellett foglaltak állást a nagy nemzetközi pénzintézetek ellenőrzése érdekében.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.