Külföldiek pihennek a magyarok helyett

Miközben 2010 novemberhez képest tavaly novemberben a külföldiek 16 százalékkal több éjszakát töltöttek el magyarországi szálláshelyeken, addig a belföldiek 3 százalékkal kevesebbet.

Novemberben a belföldi vendégek 631 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 47 százaléka. A vendégek száma stagnált, az éjszakáké pedig 3 százalékkal visszaesett az egy évvel azelőttihez képest – derül ki a KSH legfrisebb jelentéséből. A vendégforgalom – Észak-Magyarország, Budapest, Közép-Duna-vidék és Dél-Dunántúl kivételével – minden turisztikai régióban csökkent. A belföldivendég-forgalom több mint háromnegyedét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma egy százalékkal mérséklődött.

A külföldi vendégek 703 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek és az éjszakák száma egyaránt 16 százalékkal nőtt 2011. novemberhez viszonyítva. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 53, a szállásdíjbevétel 63 százaléka származott külföldiektől. A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma változó képet mutatott. Míg Németország, Csehország és az Egyesült Államokból érkezők esetében csökkent, addig Belgium, Bulgária, az Egyesült Királyság, Finnország, Litvánia, Olaszország és Spanyolország esetében nőtt a hazánkban eltöltött vendégéjszakák száma.

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül az egy- és a kétcsillagos egységek kivételével minden kategóriában növekedést regisztráltak. A külföldivendég-éjszakák száma a turisztikai régiók többségében visszaesett, míg Budapest és Közép-Duna-vidék esetében 27 százalékos növekedést regisztráltak a szálláshelyek. 

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 44,6 százalékos volt, 5,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ezen belül az ötcsillagosok 65,8, a négycsillagosok 51 százalékos foglaltságot értek el. A megfigyelt időszakban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára (13 958 forint) 4,5 százalékkal csökkent, elsősorban az erősebb forint hatására, míg az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) (6231 forint) stagnált.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron egy százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás fogyasztóiár-indexe novemberben 4,8 százalék volt. A szálláshelyek 19,5 milliárd forint bruttó árbevételt, ezen belül 10,2 milliárd forint szállásdíjbevételt értek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.