Külföldi segítség híre erősítette a forintot

Reggel még nagyon borúlátóan nyilatkoztak a forint árfolyamáról az elemzők, a külföldről érkező, a bankrendszernek szánt segítség hírére azonban javult a helyzet.

Látványosan javult a forint árfolyama az euróval szemben, miután bejelentették, hogy két éven át összesen majdnem 25 milliárd eurót kölcsönöznek a közép- és kelet-európai országok pénzintézeteinek és vállalatainak a világ fejlesztési bankjai, a Világbank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Beruházási Bank (EIB) vezetésével és részvételével.

Több mint 24 milliárd  eurós, közös finanszírozási programot állítottak össze a  kelet-európai bankrendszerek és vállalatok megsegítésére a világ  vezető nemzetközi befektetési és hitelintézetei, köztük az Európai  Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely a maga részéről  pénteken Londonban hivatalosan bejelentette a kezdeményezést.

A közlemény szerint 24,5 milliárd euróig terjedő finanszírozási csomagról van szó. A bejelentés az EBRD mellett az  Európai Beruházási Bankot (EIB) és a Világbankot említi név szerint  a részvevők között.

A londoni bank szerint a terv a válságra adott nemzeti szintű  válaszlépéseket egészíti ki. Célja "gyors, nagyarányú és  összehangolt" pénzügyi segítség a reálgazdaságnak - különösen a kis-  és közepes vállalatoknak - nyújtandó hitelezés támogatására,  magánbankokon keresztül.

A legnagyobb hozzájárulást az EIB adja, 11 milliárd euróval; az  EBRD 2009-2010-re 6 milliárd eurót nyújt, elsősorban a térségi  pénzügyi szektornak. A Világbank hozzávetőleg 7,5 milliárd euróval  vesz részt a finanszírozási programban.

Péntek délelőtt fél tízkor 298 forint környéként járt az eurójegyzése, miután csütörtökön jellemzően 300-as szint körül születtek üzletek. Ezt követően azonban hirtelen 297 forint alá került a jegyzés. A kereskedők szerint különösen jókor került nyilvánosságra a hír, mert egyébként meglehetősen borús a nemzetközi piaci helyzet, a befektetők nagyon visszafogottak.

Ennek is tulajdonítható, hogy a feltörekvő devizák sem egységesen reagáltak: a forint mellett a lengyel zloty erősödött még, ám a cseh korona  nem csatlakozott a trendhez. A piacon várakozással tekintenek az állam- és kormányfők vasárnapi rendkívüli találkozójára, ahol újabb támogatási kérelmekre számítanak - többek között a magyar miniszterelnöktől is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.