Külföldi rendszám? Dokumentumigazolás és bírság

A külföldi rendszámhasználat utólagos igazolása, és a dokumentum helyszíni hiánya miatti bírságolás nem egyedi jelenség a magyar jogban - mondta Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön közölte, hogy - az Európai Bíróság határozata nyomán - hamarosan lehetővé teszi a külföldi rendszám jogszerű használatának utólagos igazolását, a jelenlegi legalább 200 ezer forintos bírságot pedig 30 ezer forintra csökkenti.

Kovács Kázmér kiemelte, hogy az utólagos igazolás hiánya is gondot jelentett, de ennél talán sérelmesebb volt a magas bírság. Mint az ügyvéd kifejtette: jelenleg is létezik hasonló szabály, például ha valaki otthon hagyja a jogosítványát, vagy a jármű forgalmi engedélyét, hiába mutatja be azt később a hatóságnak, mégis megbírságolják.

A külföldi rendszám jogszerű használatának utólagos igazolása és az igazolás hiányának bírságolása tehát nem egyedi eset, de fontos az, hogy a bírság elfogadható nagyságú legyen.

Azt, hogy a külföldi rendszámmal közlekedő autósnak mit kell igazolnia, a közúti közlekedési törvény mondja ki. Így igazolni kell, illetve lehet azt, hogy a kocsi tulajdonosa külföldi cég, amely a tevékenységét külföldi telephelyen végzi, a járművezető szokásos tartózkodási helye nem Magyarországon van, a járművet - hat hónapon belül - legfeljebb 30 napot használja Magyarországon, és ehhez az üzemben tartó írásban hozzájárult, végül pedig a belföldön használt külföldi rendszámú járművet a vezető a külföldi üzembentartótól rendszeres munkavégzéshez kapta használatba.

A jogszerű használatot magyar fordítással ellátott közokirattal, vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal kell igazolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.