KSH: turizmus aktívummal

Az idei első negyedévben a szolgáltatások külkereskedelmi mérlegének többlete 524 millió euró (141 milliárd forint) volt, amely 419 millió euróval (110 milliárd forinttal) haladta meg az előző év azonos időszakának aktívumát - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb kiadványában.

A KSH az adatokkal kapcsolatban felhívta fel a figyelmet arra, hogy 2009 első negyedévéhez képest a forint az euróhoz viszonyítva kilenc százalékkal, a dollárhoz képest 14 százalékkal erősödött, és így a folyó áras forintadatoknál jelentős árfolyamhatással kell számolni.

A szolgáltatásokon belül a turizmus bevétele az első negyedévben 771 millió euró volt (2009-ben 754 millió euró), a turizmus kiadása 428 millió eurót (2009: 548 millió) tett ki, így az idei évi első negyedévi 343 millió euró aktívum 137 millióval nagyobb a tavalyinál.

A hazánkba látogató külföldiek száma hat százalékkal, kiadásaik hét százalékkal csökkentek. A visszaesést az egynapos utazásokból - ezen belül a szlovák bevásárló turizmusból - származó hazai bevételek visszaesése okozta.

A külföldre látogató magyarok száma öt százalékkal csökkent, kiadásaik jelentősen, közel 30 százalékkal zuhantak. Ez elsősorban a munkavégzési és üdülési céllal külföldre utazó magyarok kiadásainak zsugorodására vezethető vissza.

A szállítási szolgáltatások 635 millió euró bevétel és 470 millió kiadás egyenlegeként 165 millió euró többlettel zárt az első negyedévben. A bevételek 60, a kiadások 55 millióval nőttek, így a többlet szerény 5 millió euróval emelkedett.

Az üzleti szolgáltatások exportja 15,7 százalékkal, 1,691 milliárd euróra nőtt, míg az import 3,2 százalékkal, 1,653 milliárd dollárra csökkent, így a tavalyi 245 millió euró deficit 38 millióra csökkent - derül ki a KSH adataiból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.