KSH: javult a külkereskedelmi mérleg

A külkereskedelmi mérleg az idén az első öt hónapban 455 milliárd forint (1,528 milliárd euró) aktívumot mutatott, az egyenleg 379 milliárd forinttal (1,228 milliárd euróval) javult a 2008. január-májusi 76 milliárd forint (301 millió euró) aktívumhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A most közzétett adatok megegyeznek a július elején közöltekkel.

Az év első öt hónapjában a kivitel volumene 21, a behozatalé 26 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. A 2009. január-májusi forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakihoz viszonyítva exportban 6, importban 7 százalékkal emelkedett, a cserearány gyakorlatilag nem változott.

A külkereskedelmi termékforgalom devizaárszintje közel 9 százalékkal csökkent. A forint a főbb devizákhoz képest 17, ezen belül az euróhoz mérten 14, a dollárhoz viszonyítva több mint 30 százalékkal gyengült.

A villamosenergia-import árszintje az elmúlt év azonos időszakihoz képest 16 százalékkal nőtt, importvolumene nem változott. Az energiaforgalom az év első öt hónapjában összességében 158 milliárd forinttal járult hozzá az egyenleg javulásához.

Az export csaknem 60 százalékát, az import közel felét kitevő gépek és szállítóeszközök forgalmának volumene 2009 első öt hónapjában az átlagnál nagyobb mértékben mérséklődött: az export 26, az import 29 százalékkal volt kevesebb a 2008. azonos időszakinál. Az árufőcsoporton belül a legnagyobb visszaesés a közúti járművek, valamint az energiafejlesztő gép és berendezés forgalmában mutatkozott: kivitelben 39, illetve 31, behozatalban 47, illetve 43 százalékos volt a volumencsökkenés.

Jelentős mértékű, 32 százalékos volumencsökkenés mutatkozik az exportban az általános rendeltetésű ipari gép és berendezés termékeknél is. A híradás-technikai termékek kivitelének volumene 16 százalékkal mérséklődött.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 2009. január-májusban az átlagnál kisebb mértékben csökkent: 16, illetve 20 százalékkal volt kevesebb, mint 2008 azonos időszakában. Ezen a kategórián belül a legnagyobb visszaesést a vas- és acéltermékeknél mérték: az export volumene 41, az importé 44 százalékkal mérséklődött.

Továbbra is növekedést mutat ugyanakkor a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek exportja és importja: a kivitel volumene 7, a behozatalé 13 százalékkal emelkedett az első öt hónapban.

Az energiahordozók behozatalának volumene 2009 első öt hónapjában 34 százalékkal volt kevesebb, mint 2008 azonos időszakában. Ezen belül a kőolaj és kőolajtermékek importvolumene 27, a gázbehozatalé 49 százalékkal esett vissza.

A többi árufőcsoporttól eltérően növekedett az élelmiszerek, italok és dohánytermékek exportvolumene: a 2009. január-májusi szint 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben az importvolumen 7 százalékkal mérséklődött. Az export növekedésének legfőbb tényezője a gabona és gabonakészítmények 43 százalékos volumenbővülése volt.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan érkező behozatal volumene 2009. január-májusban 19, illetve 25 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az unió egészét tekintve mintegy 32 százalékkal növekedve 1039 milliárd forintot ért el.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export és az onnan érkező import volumene 2009. január-májusban 29, illetve 28 százalékkal esett vissza 2008 január-májusához képest. A külkereskedelmi forgalom hiánya a harmadik országos forgalomban 584 milliárd forint volt. A mérleg ebben a relációban 130 milliárd forinttal javult az elmúlt év azonos időszakához mérten.

 

A belső kereslet visszaesése tovább javíthat a külker mérlegen

Az elmúlt hónapok trendjébe illeszkedik a külkereskedelmi mérleg javulása, és a belső kereslet csökkenése miatt a következő hónapokban is csökkenő import az export stabilizálódásával az aktívum további növekedését eredményezheti - vélekednek a külkereskedelmi termékforgalom csütörtökön közölt adatairól az elemzők.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője szerint az elmúlt hónapok trendjébe illeszkedik a külkereskedelmi mérleg javulása, hiszen az export a külső kereslet visszaesése, az import pedig a belső kereslet szűkülése miatt esett vissza. Utóbbi zuhanása az elemzői várakozásoknál is nagyobb, így a következő hónapokban tovább javulhat a mérleg - vélekedett az elemző.

Kiemelte: az egyenleg javulásához összességében 158 milliárd forinttal járult hozzá az energiaforgalom az év első öt hónapjában, a villamos-energiaimport volumene pedig nem változott. A feldolgozott termékek, valamint az élelmiszerek, italok, és dohánytermékek forgalma is hozzáadott az aktívumhoz - tette hozzá. Kondrát Zsolt úgy vélte, hogy amíg nem indul be a világgazdasági növekedés és tovább csökken a belső kereslet, addig a külkereskedelmi mérleg további javulása valószínű.

Barcza György, a K & H Bank vezető elemzője elmondta: márciustól valamelyest erősödött a forint árfolyama, ám ez nem rontotta a külső egyensúly alapvetően javuló trendjét. Kérdéses, hogy a május óta tovább javuló árfolyamok hogyan mutatkoznak majd meg a mérlegben. Azonban a K & H elemzője is úgy vélekedik, hogy a következő hónapokban tovább nőhet az aktívum, mivel a külső kereslet szűkülésével - amelyre "ráerősít" a Bajnai-csomag - továbbra is az exportnál nagyobb mértékben fog csökkenni az import.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.