KSH: bejött a január a szállodáknak

Jól kezdték az évet a kereskedelmi szálláshelyek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint vendégéjszakából több volt, mint egy évvel korábban.

Januárban a kül­földi ven­dégek 526 ezer vendégéjszakát töl­­töttek el a ke­res­­ke­­del­­mi szál­lás­he­­lyeken, szá­muk 9,8, az éjszakáké pedig 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - derül ki a KSH gyorstájékoztatójából. A legje­len­tősebb küldő országokból – Német­or­szág­ból, Ausztriából, Oroszországból – érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csök­kent, míg az Egyesült Királyságból és az Olaszországból érkező vendégek éj­sza­káinak száma nőtt. A kül­föl­di vendé­gek száma négy turisztikai régióban emelkedett.

Az év első hónapjában a belföldi vendégek 467 ezer vendégéjszakát töltöttek a keres­­ke­delmi szállás­he­­lyeken. A vendégek száma 3,1, az éjszakáké pedig 1,4 százalékos bővülést mutatott az egy évvel ezelőttihez ké­­pest. A vendégforgalom növekedése négy tu­risz­tikai régiót érintett. A bel­föl­di­ven­dég-for­ga­lom 84 százalékát fogadó szállodákban a belföldivendég-éj­sza­­kák száma 4,5 százalékkal nőtt.

Januárban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 33 százalékos volt, ami megegyezik az egy évvel ko­ráb­bival. A gyógy­­szállodák szobáinak igénybe­vétele átlagon felüli, 46 százalék volt.

Januárban a kiadott szállodai szo­bák brut­tó átlagára 1,3 százalékkal nőtt (14 425 forint), az egy kiadható szál­­­lodai szobára jutó árbevétel két százalékkal emelkedett (4817 forint) 2012. januárhoz képest.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áras árbevétele 3,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel eze­lőtt. A kereskedelmi szállás­he­lyek az év első hónapjában összesen több mint 15 mil­liárd forint bruttó árbe­vé­telt ér­tek el, ezen be­lül a szállásdíj­bevétel 8,1 milliárd forint volt. A forint/euró árfolyam 294 forint volt januárban, amely 14 forinttal erősebb, mint 2012 januárjában.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján januárban 1395 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek januárban 51 millió forint értékben fi­zettek ezen fizetőeszközzel a szálláshely-szolgáltatásokért.

A szálláshely-szol­gál­tatást nyúj­tó – több, különböző ága­zat­ban műkö­dő – vállalkozások a szállás­he­lyeken januárban közvet­lenül csaknem 27 ezer főt fog­lal­koztattak, amely 1,8 százalékkal több az előző év azo­nos idő­sza­kinál.

Az idén január 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szál­lás­helyek száma 2072 volt, ezen belül 854 szálloda közel 51 ezer szobával, 805 panzió 9 ezer szobával műkö­dött. Az egyéb szál­lás­he­­­lyek (üdülőház, kem­ping és közösségi szálláshelyek) száma 413 volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.