KSH: 423,6 millió euró külkereskedelmi aktívum májusban

Májusban 423,6 millió euró aktívummal zárt a külkereskedelmi mérleg a részletes adatok szerint, míg az első öt hónapban a pozitívum 2,245 milliárd euró volt. Az előbbi 0,6 millió euróval kevesebb, az utóbbi 844 millió euróval több az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A korábban közölt előzetes adatok májusra több, 428,8 millió eurós, január-májusra pedig 2,2504 milliárd eurós aktívumot jeleztek.

A KSH adatai szerint idén az első öt hónapban a kivitel volumene 17, a behozatalé 15 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz képest.

A 2010. január-májusi forgalom forintban mért árszínvonala importban 6,4, exportban 6,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 0,3 százalékkal javult. A forint a főbb devizákhoz képest megközelítően 8 százalékkal erősödött, ezen belül a dollárhoz viszonyított felértékelődés 9,8, az euróhoz képest 7,7 százalékos volt.

Az év első öt hónapjában a gépek és szállítóeszközök export volumene 21, az importé 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A legnagyobb növekedést mindkét forgalmi irányban a villamos gép, készülék és műszer, valamint a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék árucsoportoknál regisztrálták.

A feldolgozott termékek import volumene 2010 január-májusában 11, az exporté 14 százalékkal nőtt. A behozatal bővülésének üteme az év során fokozatosan emelkedett, és májusban már meghaladta az exportét.

A növekedést gyakorlatilag a termelési célú import eredményezte: a lakossági fogyasztást szolgáló termékek behozatala továbbra is elmaradt a bázisidőszaki szinttől. Az importnövekmény mögött nagyrészt a színesfémek behozatalának bővülése áll. Kivitelben a szakmai, tudományos ellenőrző műszer árucsoport forgalmának értéke - az autóipar számára szállított termékek exportbővülése révén - az egész időszakban jelentősen, közel harmadával meghaladta a tavalyit.

Az energiahordozók importvolumene az év első öt hónapjában a tavalyi alacsony bázishoz képest 17 százalékkal nőtt az árszint 5 százalékos csökkenése mellett. A természetes és mesterséges gáz behozatalának folyó áras értéke - a bázisidőszakinál alacsonyabb árak következtében - közel másfélszeres volumenbővülés mellett sem változott, miközben a kőolaj és kőolajtermékek esetében fordított a helyzet: az import értéke az áremelkedés hatására csaknem 40 százalékkal nőtt, míg volumene a tavalyi szinten maradt. A villamos energia importforgalmának értéke az árak mérséklődése következtében csaknem negyedével csökkent.

A nyersanyagok importvolumene egyenletesen nőtt, a bővülés mértéke a vizsgált időszak egészét tekintve mintegy 30 százalék volt. Az árufőcsoporton belül a nyers-, szintetikus és regenerált gumi, valamint a cellulóz és papírhulladék behozatalának értéke több mint kétszeresére emelkedett.

Kivitelben a fémtartalmú ércek és fémhulladék árucsoport - a fokozódó piaci kereslet és a növekvő árak következtében elért 75 százalékos bővülése révén - 2010. január-májusban immár a legnagyobb forgalmi részarányt képviseli a nyersanyagokon belül.

Az év első öt hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene a tavalyinál 8 százalékkal alacsonyabb árszint mellett megközelítette a bázisidőszaki szintet, az importban azonban továbbra is elmaradt attól. Kivitelben a legnagyobb volumen- és értékcsökkenés - a tavalyi gyengébb termés következtében - a gabona és gabonakészítménynél jelentkezett, a forgalom értéke csaknem negyedével esett vissza a bázisidőszakhoz képest.

Május végéig az Európai Unió (EU) országaival a kivitel volumene 16, a behozatalé 13 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet. A növekedés dinamikája a régi tagországok viszonylatában volt erőteljesebb. Az aktívum az unió egészét tekintve 4,413 milliárd euró tett ki, ami 964 millió euróval haladta meg a 2009. évi értéket. A legjelentősebb egyenlegjavulást brit, szlovák és spanyol relációban érte el Magyarország.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a növekedés mértéke mindkét forgalmi irányban közel azonos volt: az export volumene 20, az importé 19 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet. A passzívum 2,168 milliárd euró volt, az árfolyamváltozás következtében euróban 121 millióval több, mint 2009 első öt hónapjában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.