KSH: tovább nőtt a kiskereskedelem

Tovább hasít a kiskereskedelem. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számai legalábbis kedvező képet festenek a tavaly novemberi forgalomról.

A KSH gyorstájékoztatójából kiderül: tavaly novemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az elmúlt év első tizenegy hónapjában a forgalom volumene – szintén a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Tavaly novemberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 801 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Ebben a hónapban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,7 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 0,6, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 6,1 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 7,7 százalékkal emelkedett. Az eladások 20 százalékkal növekedtek az iparcikk jellegű vegyes-, 14 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, 11 százalékkal a használtcikk-, 4,3 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-, 3,4 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben, valamint 2,3 százalékkal a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 26 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 4,7 százalékkal nőtt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,7 százalékkal csökkentek.

Tavaly november végéig az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,7 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,4 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.