KSH: Olcsóbban teljesít az ipar

Megint olcsóbban termel az ipar. Legalábbis erre jutott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH gyorstájékoztatója szerint idén októberében az ipari termelői árak 1,3, ezen belül a belföldi értékesítés árai 3,8 százalékkal voltak alacsonyabbak, az exportértékesítésé pedig nem változtak az előző év azonos időszakához képest.

Az év első tíz hónapjában a belföldi értékesítés árai 3,1 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítésé 0,3 százalékkal emelkedtek, összességében az ipari termelői árak 0,9 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

Az előző év októberéhez képest idén a feldolgozóipar árai 4,4, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé 3,1 százalékkal mérséklődtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 5,6 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,3, a fogyasztási cikkeket gyártókban 0,6 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai stagnáltak, ezen belül a feldolgozóipar árai kismértékben, 0,1 százalékkal emelkedtek, míg a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágé 2,5 százalékkal csökkentek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.