KSH: jól teljesítő vendégéjszakák

Lassan, de erősített az idegenforgalom tavaly. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a szálláshelyek vendégforgalma 1,3 százalékkal nőtt.

A KSH gyorstájékoztatója szerint tavaly decemberben a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 1,3 százalékkal bővült. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 4,9 százalékkal emelkedett. Az elmúlt év tizenkét hónapjában a szálláshelyek összesen 25 millió 765 ezer vendégéjszakát regisztráltak, 5,4 százalékkal többet, mint 2014-ben.

Tavaly decemberben az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 0,8, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,6 százalékkal 734 ezerre csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból négyben csökkent.

A decemberi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok közül az Egyesült Királyságból és Csehországból 2,4, illetve 3,3 százalékkal nőtt a kereslet. A Romániából, az Olaszországból és az Ausztriából érkező vendégek – az előző évi decemberi magas bázishoz viszonyítva – 1,5, 2,1, valamint 4,3 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe. A német forgalom 11 százalékkal esett vissza. Az Izraelből érkezők 39 százalékkal több éjszakát fizettek ki, így Izrael a hetedik helyre lépett előre a küldő országok rangsorában a forgalom volumene alapján.

A belföldi vendégek száma 9,3, az általuk eltöltött éjszakáké 6,4 százalékkal 773 ezerre emelkedett. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hét turisztikai régióban nőtt, kettőben – a Tisza-tavi régióban és Közép-Dunántúlon – csökkent.

A szállodák szobakihasználtsága 0,1 százalékponttal, 44,4 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 4,9 százalékkal 26 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 4,3 százalékkal 14 milliárd forintra, a vendéglátásból származó bevétel 4,9 százalékkal 6,7 milliárd forintra, az egyéb bevételek 6,6 szzalékkal 5,7 milliárd forintra emelkedtek.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 18 százalékkal többet költöttek. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1697 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,1 milliárd forint értékben.

Tavaly december 31-én az előző év azonos időpontjához képest a hazánkban működő egységek száma 2,5 százalékkal magasabb, 2403 volt, a kiadható férőhelyek száma 2,1 százalékkal bővült és meghaladta a 206 ezret.

Az elmúlt év tizenkét hónapjában az előző évhez képest a szálláshelyek 5,4 százalékkal több, összesen 25 millió 765 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4,6, a belföldi vendégek 6,4 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,4 százalékponttal, 54 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 10 százalékkal többet, 368 milliárd forint bruttó árbevételt realizáltak.

A SZÉP-kártya felhasználási értéke 6,1 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 17 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.