KSH: jobban teljesítenek a szálláshelyek

Növelték forgalmukat a kereskedelmi szálláshelyek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint. Még akkor is, ha orosz vendégből kevesebb volt.

A KSH gyorstájékoztatója szerint idén októberben a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,2 százalékkal nőtt, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 3,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest.

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 1,2 százalékkal bővült. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 8 százalékkal emelkedett.

Az előző év azonos hónapjához képest idén októberben: a külföldi vendégek száma 1,8, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,4 százalékkal, 980 ezerre csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma – a kilenc turisztikai régióból – az Észak-Magyarország és a Tisza-tó régiókban emelkedett.

Az októberi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok közül Ausztriából és az Egyesült Királyságból mérsékelten, 0,9, illetve 3,9 százalékkal, az Egyesült Államokból dinamikusan, 14 százalékkal nőtt a kereslet. Ezzel erőteljesen lefékeződött a brit forgalom 2014 júniusától kezdődő felfutása.

A Csehországból érkező vendégek 1,8, a Németországból érkezők 14 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe, az októberi adatok alapján a hatodik helyen álló Oroszországból érkezők forgalma 36 százalékkal csökkent.

A belföldi vendégek száma 8,3, az általuk eltöltött éjszakáké 6,2 százalékkal bővült, 1,008 millióra nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hat turisztikai régióban nőtt, háromban – Tisza-tónál, Nyugat- és Közép-Dunántúlon – csökkent.

A szállodák szobakihasználtsága 0,3 százalékponttal, 56,2 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 8 százalékkal emelkedett, így 33 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevételek 10 százalékkal emelkedtek és elérték a 19 milliárd forintot. A vendéglátás bevétele 6 százalék növekedés után 7 milliárd forint volt, az egyéb bevételek 3,7 százalékkal nőttek, és ugyancsak elérték a 7 milliárd forintot.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,8 százalékkal többet költöttek. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1852 egység fogadott el pihenőkártyát, 1 milliárd 279 millió forint értékben.

Az előző év azonos időpontjához képest október 31-én a hazánkban működő egységek száma 3,4 százalékkal több, 2637 volt. A kiadható férőhelyek száma 1,1 százalékkal bővült, megközelítette a 233 ezret.

Az idei első tíz hónapban az előző év azonos időszakához képest a szálláshelyek 6 százalékkal több, összesen 22 millió 735 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A 11,419 millió külföldi vendég 5,6 százalékkal, a 11,316 millió belföldi vendég 6,3 százalékkal több vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,7 százalékponttal, 55,4 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 11 százalékkal több, 316 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

A SZÉP-kártya felhasználási értéke 4,9 százalékkal nőtt, összesen 15 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.