KSH: inflációs adatokkal kezdik a hetet

A decemberi inflációs adat közlése lesz a jövő heti hazai makronaptár legfontosabb eseménye.

Kedden a szálláshelyek novemberi forgalmáról közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A turizmusban októberben is folytatódott a korábbi hónapok trendje, a belföldi forgalom játszotta a főszerepet a szektor bővülésében. Az év első tíz hónapjában a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,6, a külföldi vendégeké 1,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a szálláshelyek bruttó árbevétele pedig 9,9 százalékkal haladta meg a 2013. január-októberit. 

Szerdán kerül napvilágra a decemberi, illetve a 2014. évi inflációs adat. A fogyasztói árak novemberben 0,7 százalékkal csökkentek éves szinten, az előző hónaphoz képest pedig 0,4 százalékkal mérséklődtek. Tavaly hat olyan hónap volt, amikor éves összevetésben negatív előjelű volt a fogyasztói árindex, és az elemzők decemberre is az árszínvonal csökkenését valószínűsítik, elsősorban az üzemanyagárak esése miatt. A január-novemberi időszak mutatója mínusz 0,2 százalék volt tavaly, és valószínűleg negatív előjelű lesz a 2014-es inflációs mutató is. Szakértők szerint továbbra sincs deflációs veszély, az idén pedig a belső kereslet élénkülésével párhuzamosan enyhén nőhetnek a fogyasztói árak.

Ugyancsak szerdán jelenik meg a novemberi ipari termelési adat a KSH második becslése alapján. A múlt héten közölt előzetes adat 5,8 százalékos termelésbővülést jelzett novemberben éves összehasonlításban. A termelés 2014 első 11 hónapjában 7,6 százalékkal volt magasabb mint 2013 azonos időszakában.

Csütörtökön a mezőgazdasági termelői árak január-novemberi alakulását ismerteti a statisztikai hivatal. Októberben a mezőgazdasági termelői árak 5,7 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az év  első tíz hónapjában 6 százalékos volt az árak csökkenése. Január-októberben a növényi termékek ára 9,4, az állati termékeké 0,4 százalékkal csökkent. 

Pénteken az építőipar novemberi teljesítményéről közöl adatokat a KSH. Októberben 15,8 százalékra gyorsult az építőipari termelés növekedése a szeptemberi 7,3 százalékos emelkedést követően. Az egyéb építmények építése 35,2 százalékkal nőtt, ami az útépítési, vasút-felújítási munkáknak, valamint közműfejlesztéseknek volt köszönhető, az épületek építése ugyanakkor 6,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az év első tíz hónapjában az épületek építésének volumene 7,1, az egyéb építményeké 29,1 százalékkal nőtt, így az építőipar termelése 17,8 százalékkal bővült éves összehasonlításban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.