KSH: csökkentek az árak az iparban

Megint olcsóbban dolgoznak az ipari termelők. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatta.

A KSH gyorstájékoztatója szerint szeptemberben az ipari termelői árak 1,5, ezen belül a belföldi értékesítés árai 3,7, az exportértékesítésé 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint az előző év azonos időszakában.

Az év első kilenc hónapjában a belföldi értékesítés árai 3 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítésé 0,4 százalékkal emelkedtek, összességében az ipari termelői árak 0,9 százalékkal mérséklődtek a tavaly január és szeptember vége közt mérthez képest.

A tavalyihoz képest idén szeptemberben az ipar belföldi értékesítésének árai 3,7, a feldolgozóiparé 5,1, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé 1,5 százalékkal csökkentek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 5,3 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,2 százalékkal nőttek, a fogyasztási cikkeket gyártókban stagnáltak az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 0,2, ezen belül a feldolgozóipar árai átlagosan ugyancsak 0,2 százalékkal mérséklődtek, a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágé 0,6 százalékkal nőttek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.