KSH: az ipar nem emelte a rezsit

Változatlan ipari termelői árakról számolt be Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Jelentősebb árcsökkenés a kokszgyártásban és kőolajfeldolgozásban volt.

A KSH gyorstájékoztatója szerint 2014 decemberében az előző hónaphoz képest nem változtak az ipari termelői árak: az energiaszektorban növekedtek, a feldolgozóipari ágazatokban közel változatlanok maradtak. A belföldi és az exportárváltozás következtében a termelői árak 2013 decemberéhez viszonyítva 0,1 százalékkal emelkedtek, 2014-ben összességében 0,4 százalékkal csökkentek az előző évhez képest.

Tavaly decemberben az ipar belföldi értékesítésének árai átlagosan 0,8, a feldolgozóiparé 1,8 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest. Jelentősebben, 7,2 százalékkal mérséklődtek az árak a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás, 2,4 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása és 1,4 százalékkal az egyéb feldolgozóipar és javítás ágazatokban. A legnagyobb mértékben, 1,6 százalékkal a villamos berendezés, illetve 0,9-0,9 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék és a járműgyártás területén emelkedtek.

A feldolgozóipar többi ágazatában mínusz 1,3 és 0,4 százalék között változtak az árak 2014 novemberéhez viszonyítva. A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai decemberben 0,7 százalékkal nőttek. A belföldi értékesítési árak 2,5, a feldolgozóipari ágazatok árai 2 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző év azonos időszakához hasonlítva. A 2013-as évhez viszonyítva a belföldi értékesítési árak 2,1 százalékkal csökkentek, a feldolgozóipari árak 0,6 százalékkal emelkedtek.

Az előző hónaphoz képest 2014. decemberben az ipar forintban mért exportértékesítési árai 0,5, ezen belül a feldolgozóipari árak átlagosan 0,6 százalékkal nőttek. A feldolgozóiparon belül nagyobb értékben, 3,8 százalékkal nőttek az árak a gép, gépi berendezés, 1,2 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék és 1,1 százalékkal a villamos berendezés gyártásában.

Tíz százalékkal csökkentek a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, 0.9 százalékkal a vegyi anyag, termék és 0,4 százalékkal a gyógyszergyártás ágazatok árai 2014. novemberhez képest.

A feldolgozóipar többi területén 0,1 és 1 százalék között nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 1,1 százalékkal csökkentek az árak.

A forint 2014 decemberében az euróhoz képest 1,1 százalékkal, az amerikai dollárhoz viszonyítva 2,2 százalékkal gyengült. Az előző év azonos időszakival összevetve az ipar forintban mért exportértékesítési árai 1,7, és feldolgozóipari árai 1,9 százalékkal voltak magasabbak. Az exportértékesítési árak 0,7, a feldolgozóipari árak 0,8 százalékkal haladták meg a 2013. évit.

Az ipar belföldi értékesítésének rendeltetés szerinti ágazatcsoportjaiban csökkentek az árak 2014. novemberhez képest: az energiatermelő ágazatokban 1,3, a továbbfelhasználásra termelő gazatokban 0,6, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,5, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,1 százalékkal. A 2013. decemberihez mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 4,1 százalékkal mérséklődtek az árak, miközben a beruházási javakat gyártó ágazatokban 3,3, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,9 százalékkal nőttek.

A 2013-as évhez viszonyítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 3,4 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 1 százalékkal emelkedtek az árak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.