KSH: a külkereskedelem jobban teljesít

Húzza a magyar exportot Németország és Kína. A külkereskedelmi többlet augusztusban 455 millió euró volt - számolta ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH gyorstájékoztatója szerint, idén augusztusban a kivitel volumene 6,6, a behozatalé 7 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. Az aktívum 21 millió euróval nőtt az előző év augusztusához viszonyítva. A kivitel értéke 6,5 milliárd euró, mintegy 2026 milliárd forint, a behozatalé 6,1 milliárd euró, 1884 milliárd forint volt.

Idén augusztusban az egy évvel korábbihoz képest, euróban kifejezve az export 6,2, az import 6,3 százalékkal nőtt.

A külkereskedelmi mérleg többlete 21 millió euróval nőtt, és 455 millió eurót tett ki. Az egyenleg értéke 4 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt értéknél.

A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 8,1, a behozatalban 10 százalékkal emelkedett. A volumennövekedést mindkét irányban a domináns energiafejlesztő gép és berendezés mellett a villamos gép, készülék és műszer határozta meg.

Az energiafejlesztő gép és berendezés kereskedelmét több mint 20 százalékos, a villamos gép, készülék és műszerét – az uniós forgalom élénkülése miatt – átlag feletti, 10 százalékos növekedés jellemezte. A közúti járművek exportvolumene az árufőcsoport átlaga alatt, importvolumene hatodával bővült.

A kivitel bővülését elsősorban a Németországgal és Kínával folytatott forgalom növekedése okozta, míg a behozatalét az uniós tagállamok kereskedelme. A behozatalban az általános rendeltetésű ipari gépek, elsősorban különféle centrifugák és folyadékszivattyúk, volumennövekedése volt még számottevő.

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,8, importvolumene 8,6 százalékkal emelkedett. A vegyipari termékek között a legnagyobb súlyú gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek importvolumene hatodával nőtt, amely növekedés húzótényezőjét az uniós forgalom alakulása jelentette.

A szerves vegyi termékek exportvolumene több mint harmadával, a műanyag-alapanyagoké több mint tizedével bővült. A főként az autóiparhoz kapcsolódó készbőr, bőrgyártmány árucsoport forgalma mind az export, mind az import relációban dinamikusan nőtt: a behozatal közel negyedével, a kivitel csaknem 60 százalékkal.

A szintén az autóiparhoz köthető gumigyártmányok, illetve a nemfémes ásványból készült termékek exportvolumene hatodával bővült. A kisebb volumenű textilfonal, -szövet, egyéb -ipari gyártmány forgalmát az export-import relációban egyaránt kétszámjegyű növekedés jellemezte.

Az energiahordozók importvolumene 6,5 százalékkal csökkent. A fő volumenhordozó kőolaj és kőolajtermék behozatala a bázisszint közelében van, míg a forgalom harmadát adó természetes és mesterséges gáz importvolumene több mint 20 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor a kisebb részarányú villamos energia behozatala 10 százalék feletti mértékben bővült.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 5,4, az importé 7,7 százalékkal nőtt. Az árufőcsoport exportforgalmának több mint negyedét adó gabona és gabonakészítmény kivitele – legfőképp a kukorica megnövekedett forgalma miatt – közel tizedével bővült. A kukoricakiszállítások a legnagyobb mértékben Románia viszonylatában élénkültek meg.

Az élő állat és az állati takarmány mindkét irányú forgalma dinamikusan, valamint az italok exportvolumene 10 százalékot meghaladóan nőtt. A zöldség és gyümölcs (főként a citrusfélék) behozatala negyedével, a csekély részarányú dohány és dohányárué több mint tizedével bővült.

Az idén augusztus végéig az egy évvel korábbihoz képest a külkereskedelmi mérleg aktívuma 1210 millió euróval nőtt, és 5,3 milliárd eurót tett ki.

A forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,5, a behozatalban 1 százalékkal csökkent. A forint árfolyama az euróhoz képest alig változott, a dollárhoz viszonyítva közel 23 százalékkal gyengült. A cserearány 0,5 százalékkal javult.

Az EU-tagállamaiba irányuló kivitel volumene 9,4, az onnan érkező behozatalé 9 százalékkal emelkedett. A többlet 393 millió euróval nőtt, és 5,5 milliárd eurót tett ki. Az export 79, az import 77 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 3,8, a behozatalé 0,4 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 817 millió euróval kevesebb, 163 millió euró volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.