Krízisbizottság küzd a diósgyőri acélüzemért

Újraindítanák a tulajdonosok a diósgyőri acélüzemet, ahonnan a hét eleji bejelentés szerint közel 900 embert bocsátanak el. Ehhez legalább egy évre van szükség. A megoldáson politikusokból, munkaügyi-, ipari- és átképzési szakemberekből álló csoport dolgozik.

Legalább egy év kell ahhoz, hogy Diósgyőrben újrainduljon az acélgyártás – jelentette be Mladen Pejkovics, a DAM 2004 Kft. igazgatója a miskolci Kohászati Krízis Munkacsoport első ülésén tegnap.

Mint korábban közöltük, a hét elején jelentették be, hogy tizenhat ember kivételével minden dolgozójától megválik a cég - ez 878 munkavállalót érint.


A jobbára politikusokból, munkaügyi-, ipari- és átképzési szakemberekből álló munkacsoport Káli Sándor polgármester kezdeményezésére jött létre annak érdekében, hogy segítsen megoldani a helyzetet. A kvázi bizottság ülésén Mladen Pejkovics elmondta azt is, hogy társaságuk kilencven százalékban az autóipart szolgálja ki, a járműgyártást érintő válság miatt nem kaptak elég megrendelést, ezért kell megválni dolgozóiktól.

Hozzátette: a tulajdonosok határozott szándéka, hogy újraindítsák a diósgyőri üzemet. Ehhez azonban strukturális átalakítást is végre kell hajtani, hogy a cég újra versenyképes legyen. Az igazgató becslése szerint ehhez legalább egy év szükséges, de lehet, hogy hosszabb ideig pihentetik a gépsorokat.

Szabó József az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója elmondta: megalakult az a munkabizottság, amely megkezdte annak a felmérését, hogy a DAM dolgozóit hasonló profilú cégeknél miként lehetne elhelyezni. Emellett áttekintik az átképzések lehetőségét is. Káli Sándor bejelentette, hogy Miskolc kapcsolatait latba vetve megpróbálják segíteni a kft. piacszerzési törekvéseit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.