Kritikák sora a vállalatvezetőktől

A hazai vállalatvezetők fő fenyegetettségnek az államháztartási hiány kezelésére hozott kormányzati intézkedéseket, a túlszabályozottságot, valamint a szakemberhiányt tartják, utóbbi területen egyszerűen attól tartanak, hogy a tehetségek elhagyják az országot – derül ki a PwC Magyarország, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével (MGYOSZ) és a Menedzserek Országos Szövetségével közösen, hazai vállalatvezetők megkérdezésével negyedszer elvégzett kutatásából. Itthon összesen hét iparág, 170 magyar vállalat vezetőjével készítettek interjút cégük, az ország és a globális gazdaság helyzetéről és kilátásairól.

A szerdán ismertetett eredményeben az elmúlt időszak igencsak zajos, a politikai színtérről felszínre került visszaélései is fellelhetőek. A honi cégvezetőknek ugyanis még „csak" 45 százaléka tartott a korrupció jelentette veszélytől 2014 év elején, ez azonban a mostani felmérésben már 61 százalékra ugrott. Ez jelentősen elüt a nemzetközi trendtől, hiszen a PwC a globális kutatásában a visszaélésektől való félelem még csökkent is, igaz csupán minimálisan, 52 százalékról 51 százalékra.

Az eredmények azt is rámutatnak, hogy a cégvezetők jelentős elvárásokat támasztanak a kormányzattal szemben. Az elmúlt évi felmérésben látottakkal szemben megduplázódott azok aránya, akik versenyképes és hatékony adórendszert várnak – mondta Szűcs Márta, a PwC Magyarország könyvvizsgálati üzletágának cégtársa. Idén drámai többség, 72 százalék vélte azt, hogy ennek kell lennie a kormányzati prioritásnak - tavaly a megkérdezetteknek mindössze 35 százaléka vélekedett hasonlóan.

A szakemberhiány miatti aggodalom többször is előkerült, amire magyarázat lehet, hogy a társaságok vezetőnek 42 százaléka szeretné növelni a dolgozói számot. A társaságok irányítói egyre nyomatékosabban igényelik a képzett és alkalmazkodó munkaerőréteg megteremtését. Az ez irányú igény drasztikusan emelkedett, az elmúlt évi 45 százalékról 68 százalékra, ez is arra mutat rá, hogy a szakemberhiány egyre égetőbb gondot okoz az országban.

A válaszokból kiderült, hogy a társaságok vezetői a magyar és a globális növekedést illetően kevésbé derűlátóak, mint korábban, miután 2014-ben még a vezérigazgatók 64 százaléka hitt a fejlődésben, míg ez idén 46 százalékra olvadt. Feltűnő, hogy ezzel szemben a saját cégüket illetően optimisták, hiszen a cégvezetők között általánosnak mondható az a vélemény, hogy az általuk vezetett vállalat növekszik majd a következő évben.

A PwC felmérésének egy megállapítása kellemetlen hírt jelenthet a magyar kormány „Keleti nyitás" politikája számára. A kutatás eredményei ugyanis arra mutatnak rá, hogy világszerte és Magyarországon is a feltörekvő piacokba vetett hit párologni kezdett. A gazdasági fejlődés fókusza ugyanis a feltörekvő piacok helyett a hagyományosan fejlett piacokra irányul. Őt év után először a világ vezérigazgatói az Egyesült Államokat Kína elé sorolták abban a rangsorban, hogy mely országok hozhatnak számukra növekedést, így mely országok a legfontosabb célpontok. Magyarországon pedig Németország további 5 százalékponttal, már 30 százalékban számít a legfontosabb terjeszkedési célpontnak a vállalatvezetők számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.