Közvilágítókat ellenőrzött a szakhivatal

Közvilágítási cégek működését ellenőrizte a közműhivatal, de csakúgy mint eddig, itt sem találtak problémákat.
Közvilágítás üzemeltetésével foglalkozó cégeket vizsgált a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), ezzel lezárult az ellenőrzések második szakasza. A MEKH szakemberei 2014. szeptemberben többek között az Eurovill Kft.-nél, és a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-nél, mint közvilágítási üzemeltetési engedélyeseknél tartottak helyszíni ellenőrzéseket. A vizsgálat során, ahogyan tavasszal, most is mindent rendben találtak a hivatal ellenőrei.

A MEKH helyszíni ellenőrzései egyebek között az engedélyben foglalt adatok vizsgálatára, a könyvelési, nyilvántartási rendszer megismerésére, a környezetvédelmi kötelezettségek betartására, valamint az önkormányzatokkal, illetve a hálózati engedélyesekkel történő együttműködésre, kapcsolattartásra irányultak. Utóbbi esetben a hivatal azt vizsgálta, született-e olyan megállapodás a közvilágítási üzemeltető és az adott település hálózati engedélyese között, amely többek között biztosítja a hálózaton végzett biztonságos munkavégzés lehetőségét. A vizsgálat során az ellenőrök mindent rendben találtak.

A főváros és az Elmű közös tulajdonában álló Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. Budapest közvilágítását üzemelteti. A társaság az ország egyik legnagyobb közvilágítás üzemeltetője, több mint 177 000 lámpatestről és a hozzá tartozó hálózati elemekről gondoskodnak úgy, hogy az üzemkészségi mutató, ami a világítás rendelkezésre állását jellemzi, 2013-ban 99,71 százalék volt. A budapesti közvilágítás beépített villamos teljesítménye megközelíti a 20 MW-ot, ami az országos adat mintegy ötödrésze. Budapesten a közvilágítási hibák telefonon, interneten és okostelefonon keresztül is bejelenthetők. A Gyömrői székhelyű (az Opten adatai szerint magyar magántulajdonú) Eurovill 18 település – köztük Gödöllő, Százhalombatta, Budaörs – közvilágítási berendezéseit üzemelteti.

A közvilágítás biztosítása az önkormányzat kötelessége. Ennek érdekében üzemeltetési szerződést köthet egy arra alkalmas társasággal. A tevékenység ellátása 2013. április 11-től a MEKH engedélyéhez kötött. Ez biztosítja, hogy az önkormányzattól kizárólag olyan társaság vegye át az üzemeltetési szolgáltatást, amely minden tekintetben alkalmas a feladat megfelelő ellátására.

Eddig ötvennyolc, közvilágítás ellátására vonatkozó kérelem érkezett a hivatalhoz. Ötven társaság már megkapta a működési engedélyét. Két kérelmet elutasított a szabályozó hatóság, további hat elbírálása zajlik. Az engedélyben nyilvántartott adatok változásának követése érdekében a hivatalhoz eddig összesen harminchárom engedély-módosítási kérelem érkezett. Harminc társaság módosítási kérelmét elfogadták, három kérelem elbírálása folyamatban van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.