Közösségi támogatásban bízik a magyar szuper start up

A magyar internetezők összefogására építi stratégiáját a magyar SmartVineyard a startup cégek egyik legnagyobb nemzetközi megmérettetésén. A Szőlőőrrel a cég a világ 25 legígéretesebb induló vállalkozása közé került. A döntőt most rendezik San Franciscóban. A vállalkozás vezetői négy napon keresztül készítenek videobeszámolókat, szeretnék ezekkel a legtöbb like-ot és megosztást összegyűjteni, bezsebelve a remélt fődíj mellett a közönségdíjat is – írja a Világgazdaság.hu.

A Szőlőőrt, részben az ötletet és a megvalósítást értékelő számtalan elismerés miatt, egyre többen ismerik Magyarországon, ám a cégnek a továbblépéshez befektetőkre van szüksége. Árendás Csaba alapító-vezérigazgató szerint az Intel Global Challange verseny leginkább a befektetők érdeklődésének felkeltése miatt lehet a hasznos a számukra.
A nemzetközi versenyre csak Európában négyezer vállalkozás pályázott, és a magyar cég a harmadik hellyel kvalifikálta magát a világdöntőbe. Szerdán – magyar idő szerint későn este – dől el, hogy bejutnak-e a finalisták nyolcas válogatójába.

A kétfős magyar csapat szeretné elhozni a közönségdíjat, ami a verseny alatt begyűjtött megosztások és like-ok számától függ csupán. Huszthy Balázs marketing- és PR-vezető szerint, miután termékük nem feltétlenül a nagyközönségnek szól, a magyar internetezők összefogására számítanak. Cserébe azt vállalják, hogy alig alszanak, hiszen a napi beszámolók elkészítésére csak éjjel van idő a versenyen.

A Szőlőőrt az informatikus Árendás Csaba családi kisbirtoka inspirálta, a találmány segítségével jobb minőségű szőlő és jobb minőségű bor készíthető. Az ültetvényre precíziós szenzorokat helyeznek ki (letesznek napelemes érzékelőket megfelelő helyekre), amelyek mindent mérnek, amit csak lehet: a hőmérsékletet, a páratartalmat, a csapadék mennyiségét, de még a levélnedvességet és a napsütés intenzitását is.

A készülékek egymással és a központtal is kommunikálnak, a szőlő állapotát így bárhonnan követni lehet. A folyamatos mérések, az adatok állandó értékelése biztosítja, hogy a gazda pontosan tudja, milyen állapotban van a növény, és hol, hogyan kell beavatkoznia. Olyan, mintha folyamatosan ott ülne az ültetvényen – ami azért fontos, mert a szőlőt megtámadó egyes betegségek esetén alig van néhány óra a beavatkozásra. A Szőlőőr ráadásul a környezetet is kíméli, hiszen azt is megmondja, pontosan hol kell permetezni, hol támadhat a betegség – vagyis olyan területre nem kell vegyszert vinni, ahol nincs veszély.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.