Nyolcvanmilliárdos lehet a Telekom és a MET közös üzlete

Közös cégben árulja az áramot és a gázt a Magyar Telekom és a Mol, valamint a miniszterelnök jó barátja, Garancsi István érdekeltségébe sorolt MET. 

Közös vállalatot alapít a Magyar Telekom és a MET, amely a Mol és az Orbán Viktor bizalmasaként számon tartott Garancsi István és mások érdekeltsége. Az egyenlő arányban birtokolt közös cég elsősorban üzleti ügyfelek számára kínál földgáz- és villamosenergia-szolgáltatást. – A partnerség a Magyar Telekom és a Mol 2013 júliusában létrejött stratégiai megállapodásán alapul – közölte a társaság.

Ennek a partnerségnek ezidáig a Mol mobilszolgáltatása volt az egyetlen látható eredménye. Most, ha az illetékes hatóságok is jóváhagyják, ez lesz a legújabb. Az új vegyesvállalat előnyös feltételekkel, versenyképes ajánlatokkal jelenik meg a vállalati energiaszolgáltatások piacán. Az üzleti ügyfeleket érintő változás nem lesz hatással a Magyar Telekom által a lakossági ügyfeleknek nyújtott energiaszolgáltatására – írja a cég közleménye.

A MET-házasság ugyanakkor jó lehet még a Magyar Telekomnak, hiszen a rezsicsökkentés kapcsán Christopher Mattheisen vezérigazgató másfél évvel ezelőtt pont azt fejtegette, hogy kitartanak a lakossági energiaszolgáltatás mellett, de az azon keletkező nyereséget elvitte a rezsicsökkentés.  

A Magyar Telekom az ügyfélkiszolgálásban és energiapiaci tevékenységében szerzett jelentős tapasztalatával és innovációival, a MET pedig energiaipari szakértelmével járul hozzá a közös vállalat sikeréhez. Az új vegyesvállalattal a partnerek megteremtik hosszú távú jelenlétük és tartós növekedésük lehetőségét az energiapiacon. Emellett javíthatják működési hatékonyságukat és teljesítményüket – írja a két cég közleménye. 

A vegyesvállalatot 50–50 százalékos tulajdonosi arányt jelent, s annak működését követően az üzleti ügyfeleknek nyújtott energiaszolgáltatást nem konszolidálja teljes körűen egyik fél sem, hanem az alapító társaságok konszolidált eredményében a vegyesvállalat tulajdonosait megillető osztalék 50-50 százaléka jelenik majd meg. Ennek következtében a Magyar Telekom 2017-re a korábban vártnál arányosan alacsonyabb bevételre számít kb. 35-40 milliárd forinttal. Vagyis, ha a közös vállalat ennyivel csökkenti a cég árbevételét a mai jóslatok szerint, akkor feltételezhető, hogy a MET-Telekom cég árbevétele mintegy 70-80 milliárd forint lesz. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.