Közös koncon marakodhatnak a bankok

Bonyolult módon adna kedvezményt a kormány a bankoknak a különadóból. No nem sokat: a befizetett összegek töredékét, legfeljebb tízmilliárd forintot csorgatna vissza az eminenseknek.

A parlamenthez benyújtott javaslat szerint a hitelintézetek a 2009 óta kimutatott vállalati hitelezésben elért növekményük után vehetnének igénybe bankadó-kedvezményt. Első körben meg kell határozniuk, mennyivel nőtt a vállalati hitelállományuk 2009 és 2014 között – a következő években a 2009-től kezdődő időszakot 2015-ig, illetve 2016-ig és így tovább kell megállapítani. A bankadó visszatérítése a vállalkozói hitelek állományának növekménye lehet, ám a visszatérítés nem haladhatja meg a fizetett bankadó harminc százalékát.

Ha ez megvan, a bankoknak meg kell küldeniük a visszatérítendő összegről szóló számítást az adóhatóságnak, amely összesíti majd az adatokat. Az összes visszatérítés ugyanis nem lehet több tízmilliárd forintnál. Ha a benyújtott igények alapján az összeg több lenne, a hatóság osztja fel a visszajáró adót. A tízmilliárd forint úgy oszlik meg a bankok között, ahogyan az egyes bankok hitelállomány-növekedése aránylik az összes banki növekményéhez

Ez azt jelenti, hogy teljesen mindegy, hány milliárdra rúg az elkövetkező években a vállalati hitelek volumene, azért csak tízmilliárd forint járhat vissza. A bankok viszont megküzdhetnek egymással azért, hogy ebből a tízmilliárdból lehetőség szerint minél nagyobb szeletet hasíthassanak ki maguknak. Azért lehetnek érdekeltek a vállalati hitelek felfuttatásában, hogy jövőre – a többi bank kárára – több kedvezményt tudjanak lecsípni a tízmilliárdból. A bankadó jövőre már csak 89 milliárd forint lesz, majd 2017-ben 67 milliárd. Ehhez a csökkentett szinthez képest a tízmilliárdos visszatérítési szint – már ha marad annyi – egyre értékesebb tétel lesz. Amelyből a lehető legtöbbet kihasítva évről évre egyre nagyobb százalékban lehet csökkenteni az adót.

A kormány javaslata szerint a jövőre életbe lépő növekedési adóhitel – amely lehetővé teszi, hogy a megsokszorozott adózás előtti eredmény után két évig ne kelljen adót fizetni – jelentősen csökkenthető lesz. Ha egy cég igénybe veszi az adóhitelt, majd két éven belül olyan beruházást hajt végre, amely munkahelybővítéssel jár, a beruházás értékének 19 százalékával csökkentheti az adóhitellel érintett adóját. Vagyis ha beruház és felvesz embereket, az adóhitelnek javát nem is kell megfizetnie. A kedvezmény az adóhitel 70 százalékát érheti el legfeljebb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.