Közmunkásból nehezen varázsolnak péket

 

Kedden startolt a Közmunkából a versenyszférába című, hárommilliárd forint keretösszegű kormányzati program a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) égisze alatt. A cél az, hogy minél több közmunkást tereljenek át a valódi munkaerőpiacra, mégpedig úgy, hogy aki a közmunkásszerződése lejárta előtt piaci állást talál, az a közfoglalkoztatási jogviszonyból hátralévő időszakban havonta felveheti a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét is, amely jelenleg 22 800 forint.

Szakember, akire lasszóval vadásznak
Szakember, akire lasszóval vadásznak
Kovács Bence / Népszabadság/archív

A gazdasági tárca szerint a kiskereskedelem lehet az az ágazat, amely a legtöbb közmunkást tudná felszívni. Lapunk körkérdése alapján azonban az derült ki: egyelőre sem a kereskedők, sem érdekvédelmi szervezetük nem tud a program esetleg őket érintő részleteiről.

A közmunkások kiskereskedelmi foglalkoztatásának egyébként azért is volna különös jelentősége, mert – mint arról korábban lapunk többször is beszámolt – az ágazatban súlyos a munkaerő­hiány: míg néhány évvel ezelőtt egy-egy hipermarket árufeltöltői álláshirdetésére néhány nap alatt több száz jelentkezés érkezett, ma lasszóval kell fogni a munkatársakat.

A kormányzati ötletet ugyanakkor szakmai berkekben igencsak szkeptikusan fogadják. Az áruházak ugyanis elsősorban szakképzettséget igénylő pozíciókra keresnek embereket – cukrászt, péket, hentest –, ezeket a posztokat pedig bajos lenne szakmán kívüli – képzetlen vagy másfajta szakképzettséggel rendelkező – közmunkásokkal feltölteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.