Közműhivatallá válik az eddigi energiahatóság

Hatékonyabb fogyasztóvédelmet ígér a Magyar Energia Hivatalból Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallá átalakuló hatóság.

Megjelent a Magyar Közlönyben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról (MEKH) szóló törvény - közli a jelenleg még Magyar Energia Hivatal (MEH) nevű intézmény.

Az Országgyűlés a kormány javaslatára olyan szabályozó hatóságot hozott létre, amely az Európai Unió 3. energiacsomagját alkotó jogszabályoknak megfelelően a korábbinál még hatékonyabban képes felügyelni és ellenőrizni a hatáskörébe tartozó közszolgáltatásokat - írják.

A MEH jogutódjaként a tegnapi napot követő nyolcadik nappal jön létre az új nemzeti szabályozó hatóság. Megalakulásával az Európai Tanács ajánlásának tesz Magyarország eleget - szögezik le.

Az Országgyűlésnek alárendelt, önálló szabályozó szervként létrejövő hivatal az uniós előírásoknak való megfelelés mellett lehetővé teszi a felelős, fogyasztóközpontú piacszabályozást. A közszolgáltatások piacán, az árszabályozásban a MEKH létrehozása világos, átlátható viszonyokat teremt - írják. Az új hivatal erős alkotmányos felhatalmazása, rendeletalkotási jogköre garantálja az ellátás biztonsága mellett a fogyasztók érdekeinek hatékonyabb védelmét - fogalmaznak.

A MEKH ellátja a földgáz, a villamos energia és a távhő, valamint a víziközmű-működtetési tevékenységekkel kapcsolatos hatósági felügyeletet, továbbá a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatos díjszabályozás előkészítő feladatait.

Az új hivatal elnökét a törvény hatályba léptével a miniszterelnök nevezi ki - teszik hozzá.

Mint arról korábban beszámoltunk, az elnök hét évig töltheti be posztját, tisztségéből gyakorlatilag visszahívhatatlan és egyszer ismételhet. Maga köré öt alelnököt gyűjthet, szintén hét-hét éves mandátummal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.