Közműdíjak: a moratórium hatása attól függ, mire vonatkozik

A közüzemi díjakra tervezett moratórium jó lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy megvizsgálja: a díjak valóban a tényleges költségeket tartalmazzák-e - mondta Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben bejelentette az erre vonatkozó javaslatot.

Orbán Viktor felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a közüzemi díjak emelésére rendeljen el moratóriumot és kezdeményezzen tárgyalást az ármegállapítás új rendszeréről az érintett vállalkozásokkal.

Nevük elhallgatását kérő piaci szereplők reményüknek adtak hangot, hogy az áremelési tilalom a végfelhasználói ár minden egyes elemére vonatkozik majd. Így például az áram fogyasztói árában egyharmad részt kitevő termékár mellett az egyéb rárakodó terheket jelentő díjakat is befagyasztják. Ilyen a villamos energia árában többek között a távfűtéshez és a megújuló energiához kapcsolódó kötelező átvételi ár, a rendszerhasználati díjak és a szénfillér, ami a bányászati szerkezetátalakítási programot finanszírozza.

Hegedűs Miklós szerint "belefér", hogy az új kormány addig, ameddig nincs birtokában a gazdaság tényleges helyzetéről, a belső és külső rövidtávú történésekről szóló minden információnak, megvizsgálja ezt a témát, és a moratórium ehhez ad "lélegzetvételnyi időt". Szerinte "megér egy misét", hogy valóban a valós költségeket tükröző közszolgálati árak alakuljanak ki, és tisztázódjon, hogy a végfelhasználói árakban mennyire a kvázi monopóliumok érdeke, az extraprofit érvényesül. Az ilyen fajta áttekintés hosszú távú érdeke a szolgáltatóknak és rövid távú érdeke a felhasználóknak.

A közüzemi díjak emelésére tervezett tilalom időt, néhány hónapot adhat a partnerekkel való konzultációra - mondta az elemző, hozzátéve: "nem biztos, hogy ez a szándék".
Hegedűs Miklós hangsúlyozta: tartós moratóriummal nem lehet megállítani a világpiaci árak begyűrűzését.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy a Fidesz már korábban kifejtette azt, hogy irreálisan magasak Magyarországon a lakossági közüzemi díjak. Véleménye szerint ez igaz, de a Fidesz által emlegetett 80 százalékos rezsiköltség túlzó. Figyelembe kell venni ugyanis többek között azt, hogy a magyar lakosság javadalmazása európai viszonylatban alacsony.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.