Közműdíj-moratóriumot akar a Fidesz, de sürgősen

A Fidesz sürgősséggel tárgyalná a közmű díjakra vonatkozó moratóriumot.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap ismertette a parlamentben az első gazdasági akciótervet. Az akcióterv 28. pontja értelmében a közüzemi díjak emelésére a kormány moratóriumot szándékozik elrendelni, és a nemzeti fejlesztési miniszter tárgyalásokat kezd a közműcégekkel a díjak megállapításáról.

A moratórium mielőbbi elrendeléséhez és az új árképzés szabályainak kialakításához törvényi felhatalmazásra van szükség. Ennek érdekében a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség frakciójának gazdasági kabinetje benyújtotta a parlamentnek a földgázellátásról és a villamosenergia ellátásáról szóló törvények módosításáról rendelkező javaslatot.

Az általános indoklás szerint az energiaszolgáltatási területen bevezetendő ármoratórium lehetőséget ad olyan új árszabályozási rendszer kialakítására, amely biztosítja, hogy a valós költségeket tükröző egyetemes szolgáltatási árak alakuljanak ki mind a földgáz, mind a villamos energia szektorban. Ahhoz, hogy az árszabályozási rendszer felülvizsgálata hatékonyan végrehajtható legyen, a földgázellátásról szóló, valamint a villamos energiáról szóló törvényt módosítani szükséges . A módosítás során – a fenti cél elérése érdekében - biztosítani kell, hogy a Magyar Energia Hivatal (Hivatal) árel őkészítő szerepének megtartásával a nemzeti fejlesztési miniszter jogalkotói hatáskörébe kerüljön az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített villamos energia, illetve földgáz legmagasabb hatósági árának megállapítása. A módosítás során az ármegállapítással szemben támasztott alkotmányossági
követelményekkel összhangban biztosítani kell, hogy az egyetemes szolgáltatás ára a hatékonyan működő engedélyes gazdálkodó szervezetek indokolt működési és tőkeköltsége, és összehasonlító elemzések alapján kerüljön meghatározásra. Lényeges ugyanakkor, hogy az árak megállapítása során a legkisebb költség elvét is érvényre kell juttatni.

A törvényjavaslat előterjesztői szerint összhangban van az Európai Unió előírásaival.

A javaslat a versenyre nincs torzító hatással .

A törvényjavaslat gyors elfogadása érdekében kezdeményezni fogjuk a házszabálytól való eltérést. Bízunk abban, hogy a törvényjavaslatot a parlament hétfői ülésén megtárgyalja és el is fogadja. A gyors és hatékony intézkedésre azért van szükség, hogy véget tudjunk vetni a közüzemi díjak indokolatlan növekedésének.

Nevük elhallgatását kérő piaci szereplők reményüknek adtak hangot, hogy az áremelési tilalom a végfelhasználói ár minden egyes elemére vonatkozik majd. Így például az áram fogyasztói árában egyharmad részt kitevő termékár mellett az egyéb rárakodó terheket jelentő díjakat is befagyasztják. Ilyen a villamos energia árában többek között a távfűtéshez és a megújuló energiához kapcsolódó kötelező átvételi ár, a rendszerhasználati díjak és a szénfillér, ami a bányászati szerkezetátalakítási programot finanszírozza.

A közüzemi díjak emelésére tervezett tilalom időt, néhány hónapot adhat a partnerekkel való konzultációra - vélik az elemzők, bár abban nem biztosak, hogy ez a szándék. Tartós moratóriummal nem lehet megállítani a világpiaci árak begyűrűzését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.